Bisericile vechi de lemn ale Maramureșului Istoric au din luna noiembrie a.c, un website nou – www.maramures.culturamm.ro, realizat în cadrul proiectului ”Biserici de lemn din Țara Maramușului. Tururi virtuale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.În proiect sunt cuprinse 32 de biserici de lemn cu statut de monument istoric din Țara Maramureșului. Toate acestea au fost cercetate, fotografiate și filmate, realizâdu-se tururi virtuale cu 4-7 puncte de stație, concretizate în 162 de panorame imersive.
Materialele adunate pot fi văzute prin intermediul portalului www.culturamm.ro în secțiunea dedicată Țării Maramureșului.
Bisericile stravechi din lemn
Nu de puţine ori, numele Maramureşului se substituie cu „ţara bisericilor din lemn”. Călătorind prin sate, e uşor să observi că mai toate aşezările au vechea lor biserică de lemn, creaţie a meşterilor locului. Opt dintre acestea au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, putând fi vizitate la Bârsana, Budeşti, Deseşti, Ieud, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz şi Şurdeşti. Bisericile nu sunt doar obiective turistice: în fiecare duminică şi de sărbători, sătenii, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în straie tradiţionale, vin aici să se închine. Cu turnuri înalte, ca să fie cât mai aproape de Dumnezeu, cu stâlpi grei de brad sau stejar, sculptaţi manual şi cu acoperişuri de şindrilă, cu valoroase picturi interioare, de o vechime impresionantă, fiecare biserică are istoria şi povestea ei încrustată în lemn.
Surse: cjmaramures.ro, culturamm.ro