Carpathian 2 Wheels Guides – descopera Romania pe motocicleta

Cele mai frumoase drumuri si zone din Romania, in doua ghiduri de neratat

 

De la manastirile din vechiul Maramures, la drumurile de secole de peste Carpati, pana la porturile vechi de la Marea Neagra, ghidurile Carpathian 2 Wheels sunt un must have pentru pasionatii de mototurism (dar si pentru ciclisti)!

Si ce moment mai bun pentru a-ti face planuri pentru calatoriile din 2017 decat acum, in miez de iarna? 🙂 Sa trecem direct la subiect si sa vedem ce ofera fiecare din aceste doua ghiduri:

Ghidul Calatoriilor pe doua roti

MUNTII APUSENI


Lansat in 2015, cu semnatura Calin Nucuta si Sabin Potinteu, ghidul tiparit prezinta o serie de trasee de dificultate diferita (asfalt si offroad) in Muntii Apuseni.

Ce contine?

Astfel, dupa o prezentare generala a acestor munti, a perioadei perfecte pentru parcurgerea lor si a punctelor recomandate de acces, autorii ne prezinta si obiectivele turistice, unitatile de cazare, preparatele si bauturile specifice, service-urile moto recomandate in acest areal.

Urmeaza detalii despre drumurile neasfaltate – utile atat pentru planificarea traseelor soft-enduro/adventure cat mai ales pentru parcurgerea lor. Pentru acest lucru, s-a ales notarea pe o scara de la 1 la 10. Cine are o motocicleta enduro si a iesit cu ea de pe asfalt stie ca nu poti pune semnul egal intr-un drum de tara, unul cu inclinatie mari si bolovanos si unul cu santuri si noroaie.

Sfatul meu – alege traseele potrivite abilitatilor tale tehnice, motocicletei detinute, anvelopelor si timpului de care dispui. Investeste intr-un scut pentru motor, crashbars, handguards si nu in ultimul rand, invata sa cazi (aham, ai citit bine) si sa iti ridici cat mai usor motocicleta de jos 🙂 Trupa cu care calatoresti poate de asemenea sa iti fie de un real folos, in special daca are mai multa experienta decat tine in offroad.

Si ajungem la trasee, harti si fotografii! De aici incepe entuziasmul! Arunci o privire atenta peste legenda, vezi drumurile marcate, pozele si deja simti ca nu mai ai stare!

75 de pagini de harti detaliate ale muntilor Apuseni cu rauri, lacuri, drumuri si marcaje; nu lipsesc nici atractiile din orasele prin care te poarta traseele, informatiile utile si recomandarile – atat pentru trasee scurte cat si pentru trasee lungi – dupa cum poti vedea mai jos.

Cum sunt traseele?

Cele peste 25 de trasee pot sa te duca in proportii variabile pe asfalt si pe offroad – in ghid sunt prezentate:

  • trasee inclusiv pe asfalt – precum cel in jurul Pietrei Secuiului, circuitul Vaii Ampoiului si Vaii Ariesului ori circuitul muntilor Metaliferi, de 1-2 zile.
  • trasee pe asfalt si pietruit carosabil – precum cele 6 zile de touring in Apuseni
  • trasee soft enduro pe drumuri de pamant, pietruite si asfalt, de 1-2 zile  (ex. circuitul Cheilor Turzii si Cheilor Tureni; circuitul calcarului din muntii Trascaului), 3-4 zile (ex. Estul Muntilor Apuseni), 7-9 zile (ex. Aventura soft-enduro in muntii Apuseni – cu o distanta de 1136 km din care 86 de km pe drumuri de pamant).
  • trasee dificile, cu portiuni intinse de offroad (peste 200 de km) – aici sectiunile dificile se bucura de o descriere detaliata si informatii utile legate de parcurgerea acestora.

Ce vizitezi?

Zona muntilor Apuseni impresioneaza atat prin relieful sau carstic cat si prin stilul arhaic si pitoresc de viata al locuitorilor. Astfel, ghidul mentioneaza peste 250 de obiective turistice – lacuri, muzee, sate cu arhitectura traditionala, chei, cetati, pesteri, saline, manastiri, paduri, cascade, rezervati, biserici

Si pentru ca nu poti sta toata ziua in sa (sau pe scarite), astfel de pauze de cunoastere sunt cu siguranta binevenite, atat pentru trup cat si pentru minte!

Ce mod mai bun de a descoperi Tara Motilor?

Ghidul Calatoriilor pe doua roti

TOURING IN ROMANIA

Lasam drumurile accidentate de-o parte si ne promitem ca acum, cu acest ghid, ramanem doar pe asfalt 🙂 Astfel incat si pasagerul nostru sa se simta mai confortabil, chiar daca urmeaza drumuri pline de viraje.

Lansat in 2016 (de catre aceeasi autori) ghidul Touring in Romania ne promite 8100 de kilometri de aventura, prin aproape toata tarisoara noastra: din Apuseni pana in Dobrogea, din Oltenia pana in Bucovina.

 

Ce contine?

Ghidul cuprinde 28 de trasee de lungimi diferite (exclusiv pe asfalt), prezentate intai intr-o harta generala, iar apoi detaliate in cele 100 de pagini ale cartii. Majoritatea acestor trasee strabat cate una sau doua regiuni etnografice ale Romaniei; altele in schimb strabat numeroasele pasuri montane din Carpati.

La fel ca si in cazul primei editii a ghidului, urmeaza o prezentare a si obiectivele turistice, a unitatile de cazare, a preparatelor si bauturile specifice, dar si a service-urile moto recomandate in fiecare zona strabatuta de iubitorii sportului pe doua roti.

100 de pagini de harti detaliate ale traseelor ce te duc prin sate stravechi, pe langa lacuri, peste pasuri montane cu priveliste de neuitat. Fiecare traseu iti prezinta sensul de parcurgere recomandat, cazari, obiective must-see, sfaturi utile si sugestii.

Ce vizitezi?

In functie de zona in care locuiesti, timpul liber pe care il ai la dispozitie (si prognoza meteo) poti sa legi doua sau chiar trasee – fiecare dintre ele au prezentate distanta, durata in zile si gradul de dificultate. Bineinteles, poti sa profiti la maxim si de weekend-uri sau zile libere legale (vezi aici lista lor).

Doua dintre primele trasee pe care vrem sa le parcurgem la primavara sunt Cetatile, castelele si ruinele romane (Castelul Huniazilor, Cetatea Deva si ruinele de la Sarmizegetuza) si Bucovina. Ne-am pregatit tankbag-ul, hartile si avem suficiente optiuni de cazare!

Ai folosit aceste ghiduri? Care a fost impresia ta? Lasa un comentariu in spatiul de mai jos!


Track-urile GPS ale traseelor sunt incarcate la carpathian2wheelsguide.com (instructiunile si codul de descarcare sunt disponibile in ghid).


Cumpara ghidurile (in romana, engleza sau germana) de aici. Acestea sunt usor de utilizat si de transportat, rezistente si atractive – fiind realizate din hartie si carton de calitate, la o calitate vizuala excelenta.


Surse foto: carpathian2wheelsguide.com; facebook.com/carpathian2wheelsguide