Cascada Ștur, în topul atracțiilor turistice din zona Baia Mare

CASCADA ȘTUR, poate cea mai iubita dintre cele patru cascade de pe Valea Firiza. Cu o înălțime de 8 metri, aflată chiar pe drumul ce duce la Poiana lui Dumitru, a devenit tot mai populara in ultimii ani.

Recent, publicatia Directmm.ro a realizat un top al celor mai impresionante cascade de apa din Maramures (vezi aici articolul complet) – alaturi de Cascada Cailor, in aceasta lista de sapte atractii, autorii au inclus si Cascada Stur de langa Baia Mare.

Cei 20 de kilometri catre Cariera Blidari (de langa Baia Mare), pentru a ajunge la Cascada Stur se pot parcurge usor. Apoi, am lasat masinile chiar la coborarea de pe traseul banda albastra, mai jos de cladirea ce tine de Cariera Blidari).

De la drum accesul e usor, pe o carare, pe langa niste fagi. De jur imprejur cresc o multime de ferigi. Pentru a ajunge sus, deasupra cascadei, am luat-o prin stanga, pe deasupra acelui bolovan mai mare. Am incercat si prin dreapta insa peretele stancos e foarte abrupt, chiar si in amonte. Stratul de pamant si frunze uscate e foarte alunecos si instabil  si nu ne-a permis urcarea…nici macar in patru labe. 

Mare atentie deasupra cascadei, piatra pe care curge apa este FOARTE ALUNECOASA! Nu va apropiati de traseul acesteia!

Intr-adevar cascada e oarecum ascunsa de ochii curiosilor – e amplasata la cateva minute de mers pe drumul marcat cu indicator catre TAUL lui Dumitru. Se vede de pe drum, in dreapta, chiar de deasupra unui tub se scurgere peste care e format un mic podet. Daca ati ajuns pana la Barajul Stur si nu ati dat de ea…trebuie sa va intoarceti.

UPDATE: Iata un panou recent instalat

Pana acolo ne-am bucurat de privelistea oferita de muntii Ignis (in care ne-am aflat) – paduri de fag, molid si brad (cred ca si carpen, pe malul apei), abrupturi stancoase de origine vulcanica,  cariere inalte. Pe traseu ne-am racorit multumit celor doua izvoare amenajate: chiar inainte de sediul exploatarii – unde am parcat masinile si mai apoi celui aflat la cativa zeci de metri, tot pe partea stanga, inainte de  Cariera Blidari. Am citit pe alpinet.org ca pe acest rau ar mai fi cateva cascade, cu inaltimi de pana la 19 metri.

Alte locuri ce merita vizitate in muntii Ignis, in functie de tipul pe care il aveti la dispozitie (dar si energie si disponibilitate) sunt:

– Piatra Bulzului (despre care am scris in articolul trecut)

– Taul lui Dumitru

– Platoul Montan Izvoarele

– Varful Ignis

– Cheile Tatarului

– Mlastina Vlasinescu

AMPLASARE: la 6 km de centrul Blidari, pe drumul ce duce catre Taul Negru (nord); e inainte de Barajul Stur, sa nu ajungeti pana acolo