Ce am invatat noi (practic) despre cartile pentru bebelusi si copii

De cand suntem trei “turisti” (in familie), viata noastra s-a schimbat muuult! Tocmai de aceea si articolele de pe blog sunt oarecum diferite si prezinta mai putine calatorii decat anii trecuti – stati aproape insa, in curand venim cu ceva super-util pe partea de turism si apoi despre Maramures. Pana atunci, sa va povestim cum ne trec noua zilele, in sezonul asta (prea) rece: cu carti, jucarii si jocuri cu fetita noastra. Nu credeam ca poti sa fii atat de indragostit de un bebe, insa iata…suntem si noi surprinsi, pe zi ce trece, de minunea noastra de un an si jumatate. Iar timpul petrecut pe mocheta, pe canapea sau in pat, cu fetita in brate si carti in bratele ei devine ceva de neuitat. In fiecare zi isi arata curiozitatea, in fiecare zi invata un lucru nou – dar nu este o lume doar a cartilor, ci este o lume mare – este lumea de afara, pe care cei mici o vad ca prin niste mici oglindiri pline de culoare, emotie si poveste.

Investitiile in carti nu sunt niciodata in zadar, pentru copiii de orice varsta. Imi amintesc si eu cum citeam foarte mult, in scoala, inca din primele clase; sotia mea era si este si ea pasionata de lectura. Asadar, cea mica pare ca ne seamana – bineinteles, nu stie citi, dar dibuieste o multime de litere, zeci de forme, culori, (cam) toate animalele posibilele, sute de obiecte din casa, de pe langa casa ori din lumea urbana (dar si rurala – traiasca carticelele cu ferme) si ii place sa rasfoiasca sau sa i se povesteasca.

Deseori Ana alege o carte si alearga la noi in brate, asteptand sa rasfoim si sa vedem ce se ascunde in paginile micutei carticele (cel mai adesea, din carton sau din material textil).

Iata cateva din lucrurile pe care le-am invatat noi legat de micile carticele si aspectele pe care credem ca ar trebui sa le stii, daca urmeaza sa ai un bebe, vrei sa faci un cadou copiilor intre 0-2 ani sau te gandesti daca se merita sa investesti in astfel de articole:

  1. Cartile fragile o sa se distruga in mainile celor mici

Este aproape invitabil – cel mic va trage de pagini, le va indoi, va rasuci copertile, va arunca des cartile in lada cu jucarii ori pe jos. Ohhhh…era sa uitam! Si le va roade, le va manca, le va sfasia. Simturile lor lucreaza la intensitate maxima, curiozitatea e mereu pe +++. Si asta este foarte ok! Doar nu credeai ca micutele carti pentru bebelusi vor fi transmise generatiilor urmatoare, precum manualele scolare (cel putin din generatia noastra)! Normal, uneori o sa le mai poti lipi cu adeziv, banda scotch sau mai stiu eu ce… insa foarte adesea, vor ajunge bucati, prin toata casa.

Imi amintesc cum inca inainte de a se naste micuta aveam pregatite pe un raft cateva carticele, cateva seturi de jocuri si cartonase Montessori – toate aratau atat de bine, frumos aranjate! Insa experienta ne-a aratat ca…putin trec testul timpului masurat in ani bebe lumina!

Sfat: alege totusi carticelele cu pagini cartonate, bine prinse laolalta, precum cele din libraria de carti pentru copii Cartemma.ro – vezi aici direct sectiunea 0-2 ani.

2. Nu exista “prea devreme” pentru a incepe sa le citesti/povestesti micutilor, din carti

O spun si studiile, nu doar noi! Academia americana de pediatrie subliniaza ca daca le citesti cu voce tare copiilor (sau le povestesti ce apare intr-o carte) intaresti legatura copil-parinte si ii ajuti pe cei mici sa isi imbunatateasca abilitatile lingvistice.

3. Transforma orice lecturare/povestire in ceva interactiv

Adreseaza intrebari celor mici, roaga-i sa iti arate in carte lucruri, culori, forme, animale, obiecte. Arata-le si tu lor diverse lucruri, insista daca e nevoie. Incurajeaza-i sa intoarca ei singuri paginile, sa vada ce se ascunde sub formele paginilor din carton.

4. Fii pregatit sa parcurgi aceeasi carte …din nou si din nou

Entuziasmul celor mici este pur si simplu adorabil, cand vor sa le citesti DIN NOU o carticica!

Voi ce alte sfaturi ati putea adauga acestei liste? Lasati un comentariu in spatiul de mai jos sau pe Facebook si continuam discutia acolo!