Ce este un serviciu de inchirieri auto si cum functioneaza acesta? (P)

Piata de rent a car a evoluat destul de mult in ultima perioada. In domeniul de inchirieri auto au aparut foarte multe pachete, care sa satisfaca cat mai multe dintre nevoile clientilor. Vom discuta in acest articol despre serviciul de rent a car. Facem acest lucru, pentru ca fiecare utilizator al acestui domeniu sa poata intelege toate optiunile pe care le are la dispozitie.

Ce este si cum se aplica serviciul de inchirieri auto?

In urma cu 30 de ani, serviciul de rent a car era unul si acelasi pentru toata lumea. Clientul alegea masina pe care isi dorea sa o inchirieze. Se platea in avans serviciul de inchiriere auto pentru masina aleasa. De asemeni, tot la inceputul perioadei de inchiriere, se semna un contract. La semnarea contractului, clientul depunea un depozit, care era intre 3 si 10% din valoarea reala a masinii. Clientul era obligat sa aduca masina in aceleasi conditii ca atunci cand a fost inchiriata. Altfel, se retinea din garantia acestuia.

Ce se intampla daca masina inchiriata nu va fi returnata in aceleasi conditii ca atunci cand a fost primita?

Vom da inainte de amanunte un raspuns simplu: Se va retine din garantia auto. Masina trebuie returnata in aceleasi conditii ca atunci cand a fost primita. Acest lucru trebuie facut, indiferent ca inchiriati masina din Otopeni sau din Paris. Va trebui sa aduceti autovehiculul la flota, cu aceeasi cantitate de combustibil. De asemeni, automobilul inchiriat va trebui sa fie curat atat la interior, cat si la exterior. Iar elementul cel mai important: Masina inchiriata va trebui returnata fara daune sau accidente.

Si totusi ce se intampla daca masina nu este returnata in aceleasi conditii?

Pe scurt, se va retine din garantia auto. Dumneavoastra semnati la inceputul inchirierii un contract de rent a car. Aici, sunt trecute toate conditiile de inchiriere. Tot aici sunt trecute si toate penalizarile. In functie de ceea ce ati incalcat dumneavoastra din contractul respectiv, va intra in functiune rubrica de penalizari. Pot fi penalizari de 200 de euro, dar pot fi de mii de euro. Acestea sunt stabilite de fiecare companie de rent a car in parte.

De cate tipuri este serviciul de rent a car?

In cazul in care vi se pare totul nou, trebuie sa va spunem ca piata de rent a car a evoluat destul de mult in ultimii 30 de ani. In prezent, sunt companii de inchirieri auto care ofera servicii de rent pe termen scurt si care sunt adaptate pe sistemul de car sharing.

Modulul de rent a car pe termen scurt

Modulul respectiv este destul de simplu. Se alege masina pe aplicatie. Mai departe, clientul se va indrepta catre autovehiculul parcat. Dupa ce va fi condus va fi lasat intr-un loc astfel incat sa nu deranjeze circulatia. Acest sistem de rent a car functioneaza deocamdata in orasul Bucuresti. Clientii care apeleaza la acest serviciu sunt extrem de multumiti si au inceput sa inlocuiasca din produsele de car sharing existente pe piata.

Sistemul de rent a car normal

Acesta este sistemul clasic de rent a car. Aici, se inchiriaza masina pe baza unei garantii auto, iar toata executia serviciului va fi prin exemplul clasic prezentat in randurile de mai sus. Pe scurt, daca masina nu este returnata in aceleasi conditii se va retine din garantie.

Serviciul de inchirieri masini fara garantie

In acest pachet de inchiriere veti putea apela la un serviciu de rent a car fara sa mai fie blocata garantia auto. Cum am spus si mai sus, acest depozit trebuie sa fie intre 3 si 10% din valoarea masinii inchiriate. Ganditi-va ca apelati la un modul normal cu garantie auto. Veti inchiria de aceasta data un Dacia Logan, iar masina valoreaza pe piata de vanzari auto in jur de 11000 de euro.

In acest caz garantia auto va fi cu valoarea cuprinsa intre 330 si 1100 de euro. Este o suma destul de mare din multe puncte de vedere. Daca garantia va fi de 1100 de euro, va trebui ca si client sa ai aceasta suma de bani pentru a fi blocata de firma de inchirieri auto. In aceasta situatie intra eliminarea garantiei auto.

Depozitul de 1100 de euro din exemplul nostru va de aceasta redus la zero. Va intra in schimb asigurarea totala. Pentru Dacia Logan asigurarile totale ale firmelor de inchirieri auto vor fi in valoare de 10 euro pe ziua de rent. 

Este un serviciu care poate renta, atunci cand inchiriati autovehiculul pentru 4 zile.

Pachetul de rent a car fara card de credit

In urma cu foarte mult timp au aparut ca metode de plata cardul de credit si debit. Deoarece in serviciul de rent a car, garantia juca un rol corespunzator s-a optat ca cele doua metode sa fie aduse si pe aceasta piata. Pentru ca acest depozit era destul de mare pentru un card de debit, a ramas la baza folosirea cardului de credit. Din anul 1999, garantia auto a fost blocata in serviciul de rent a car pe cardul de credit.

Marea problema este ca foarte multi clienti nu detin acest card de credit. Din aceasta cauza, o mare parte dintre clienti nu pot inchiria autovehicule. Iar ca sa vedeti culmea ironiei: 90% dintre companiile de rent a car nu inchiriaza la persoane care nu detin acest card de credit.

Astfel, a aparut serviciul de rent a car fara card de credit.

Platforma de inchirieri auto pentru persoane fizice

Chiar si pe piata din Romania sunt platforme care le permit persoanelor fizice sa isi puna masina la inchiriat. Acest sistem este unul destul de simplu. Persoanele fizice care dispun de un autovehicul suplimentar, il pot pune la inchiriat. In acest fel ei pot obtine un venit pasiv suplimentar.

Cifra de afaceri anuala a persoanelor fizice este intre 4000 si 5000 de euro. Vor trebui sa existe cateva conditii pentru a pune aceasta masina la inchiriat. In primul rand, ambele platforme existente pe piata din Romania isi doresc foarte mult sa fie indeplinite normele de siguranta ale clientului. Din aceasta cauza toate autovehiculele care se incadreaza in clasa Economy vor trebui sa fie mai noi de anul 2017. De asemeni, si autovehiculul care se incadreaza in alte clase superioare vor trebui sa indeplineasca aceleasi norme.

Este o modalitate foarte buna pentru orice persoana fizica pentru a aduce un ban in plus in casa. Mai mult de atat, este un venit pasiv suplimentar.

Am explicat in acest articol toate informatiile din domeniul de rent a car necesare pentru un client. Acesta a fost articolul nostru. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit!