Cinci lucruri pe care ar trebui să NU le (mai) uităm când călătorim cu familia

Eu uit, tu uiți, el și ea uită, noi uităm, voi uitați, ei și ele uită. Așa ar trebui să sune prima conjugare a verbelor pe care o învață cei mici la școală. Înainte de “a fi” (undeva) sau “a exista” (vreo problema), o să vezi că lucrul ce poate să îți strice ziua este de fapt “uitarea”! 

(Dacă acum ceva vreme vorbeam de trusa de prim ajutor, aplicații mobile ori hărți și ghiduri ce să te ajute în vizitarea Maramureșului, azi pun accentul mai mult pe familie.) 

Vorbesc de uitare cu o nota de umor, pentru ca din fericire, in niciuna din calatoriile noastre nu s-a intamplat nimic grav. Totusi, daca ai un bebe si urmeaza sa fii pe drum cateva zile, poti sa ii pui viata in pericol – daca de exemplu uiti de EpiPen (noi il purtam peste tot, chiar langa scutece) sau mai stiu ce alte dispozitive medicale/medicamente importante.

Asadar, iata care sunt lucrurile pe care ar fi bine sa NU le uiti (ordinea este aleatorie):

1. Niște haine mai groase
Chiar daca mergi prin desert, sunt toate sansele sa ajungi in hoteluri sau zone intens comerciale (si circulate) unde aerul conditionat face ca diferenta sa fie de 10 grade. Tu poti raci, bebele poate raci, voi puteti raci (sau va puteti simti incomod). Solutia este simpla – sosete, pantaloni lungi, o bluza ori geaca cu fermoar – nu trebuie sa fie “de iarna” ci sa ajute la reglarea temperaturii corpului.

2. Toate medicamentele posibile
Pe principiul lui Murphy, da? Adica daca e ceva ce ar putea sa mearga prost, sunt sanse mari sa mearga – chiar daca “fugi” doar pentru o zi sau doua departe de casa. Dureri de cap, rau la stomac, diaree, febra, alergii? Aham! O sa se intample! Julituri, rau de masina, eczeme? Mai ales cand calatoresti in afara tarii si schimbi mediul, apa, aerul, mancarea. Nu am fost destul de clar? Ma refer in special la cele pentru bebe: nurofen, paracetamol, epipen, zyrtec, claritin, solutii pentru hidratare, pentru rau de masina etc.

SFATURI
Fa o lista si ataseaz-o trusei medicale pt. bebe si trusei tale. Stii astfel cum sa refaci stocurile.
Verifica valabilitatea produselor inainte de a porni la drum!

3. Carti si jucarii 
Daca esti normal la cap si vrei sa nu il tii pe strumf cu telefonul/tableta in mana tot drumul, da-i o alta ocupatie… sau mai multe. In functie de varsta, normal. Jucarii noi (sau cele vechi dar preferate), carti, plusuri, de colorat etc. Vezi ce ii place in ziua plecarii si indeasa respectivele lucruri in bagaje – o sa te ajute si pe masina, si in avion, si in oras cand faceti opriri ori plimbari si cel mic e pe jos ori in carucior. Totusi, sa nu fim ipocriti… si noi am descarcat desene animate (ai optiunea in Netflix) si cantecele pentru copii (pe tableta si telefon).

4. Gustari, rontaieli, mancare
De ce? Intotdeauna apar intarzieri ori situatii neprevazute si stomacul copiilor (chiar daca este mic) este mai sensibil si dirijeaza o gura mult mai mare 🙂 
Un copil flamand, indispus sau plictisit = o zi obositoare sau mult deranj, pentru toti cei care calatoresc in preajma lui.

Pune totul in pungi cu fermoar ziplocks. Copilul se poate servi singur, punga are mai putin continut (decat produsul original) si mancarea se inchide repede si usor (dupa ” consum”. Nu intram la recomandari pentru ca ar fi un subiect sensibil, dar …keep it natural, evitati dulciurile si fast food-ul (nu m-am putut abtine!).

5. Apa
Nici vorba de sticle cu apa la “jumate” (luate de pe la magazine) sau “lasa ca bea cu noi din sticla sau pahar”. Cel mic trebuie sa aiba sticluta lui din care sa soarba singur. NON STOP. Adica oricand si oriunde, ca este vara si canicula, ca este iarna. Cu manere sau fara. Fa sa aiba acces la ea si incurajeaza-l sa bea singur. Dupa doi, trei ani, investeste intr-o sticla pentru copii Camelback, cu pai.

Sigur ne-a scapat ceva… pana la urma suntem doar la primul copil, suntem si tineri…. si suntem mereu invatabili! Lasa un comentariu aici sau pe Facebook si continuam discutia si daca este nevoie, corectam sau completam articolul.

Calatorii placute si vacante de neuitat alaturi de cei dragi!

Foto: https://unsplash.com/