Capitala vacantelor estivale ale tineretului
Primele lucruri ce ne vin in minte cand asociem antichitatea cu tarmul romanesc al Marii Negre sunt trei denumiri de colonii – Histria, Tomis si Callatis. Inca din scoala generala am fost invatati cum aceste asezari s-au format ca focare ale civilizatiei grecesti antice, in lumea traco-geto-dacica. Dintre acestea, Histria este cea mai veche colonie de pe intreaga coasta de vest a Marii Negre, aparand in jurul anului 657 i.Hr.
Astazi vrem insa sa vorbim cum o alta colonie greceasca (emporion) s-a transformat, de-a lungul sutelor de ani, intr-una din cele mai apreciate statiuni de pe litoralul romanesc – Costinesti. Cele mai vechi documente o prezinta ca Parthenopolis (colonie greceasca); apoi, in Evul Mediu, in perioada bizantina, poarta numele de Stratoni; mai apoi Mangeapunar, in vremea turcilor. Este cunoscuta apoi ca si Costinesti, la sfarsitul secolului XIX (pe unele harti apare si ca Dezrobirea, in perioada comunista).
Frumusetea locului si anumite atractii au transformat Costinestiul intr-o deosebita zona turistica – astfel, amatorilor de pescuit in mare li s-au adaugat si pasionatii de arheologie. Acestia din urma erau atrasi de eroziunea falezelor care scoteau la iveala diverse cioburi ale anumitor vase, banuti ori bucatele de inscriptii variate. Toate aceste lucruri sunt documentate de la inceputul secolului XX; mai tarziu, in 1949, Costinesti s-a bucurat de un imbold aparte (daca ii putem spune asa) prin organizarea unei prime tabere destinate pionierilor. Dupa un deceniu, tot aici a fost inaugurata si prima tabara internationala a studentilor. Fotografiile arata cum sute de corturi albastre erau intinse de-a lungul falezei, colorand peisajul. De-a lungul timpului, tot mai multi elevi si studenti aleg aceasta statiune, ea devenind astfel, pe buna dreptate, Capitala vacantelor estivale ale tineretului.
Ce pot insa astazi sa vada sau sa faca turistii ce ajung in Costinesti? Desigur, se pot bucura de plaja, de apa marii, ori de pescuit. Pe langa acestea, principalele obiective si modalitati de petrecere a timpului liber sunt:
- Epava vasului Evangelia, esuata in 15 octombrie 1969 la 1,5 m de plata nordica a statiunii Costinesti. Povestea acestui vas grecesc si a modului in care a fost abandonat pe tarmul romanesc merita lecturata!
- Obeliscul – simbolul statiunii Costinesti, inaltat in anul 1970 pe plaja acestuia. Cu o inaltime de peste 18 metri si o greutate de 200 de tone, acest monument impresionant sugereaza catargul unei nave cu panzele in vant.
- Discotecile in aer liber, ce mentin o viata intensa de noapte in statiune (Ring, Tineretului, Vox Maris)
- Terasa cu muzica rock’n roll, din anii 60 pana zi – White Horse
- Microformele sapate in calcar
- Taberele de studenti si yoga
- Restaurantele si terasele statiunii
Amplasata la 31 de km sud de Constanta, Costinesti ofera astfel moduri excelente de petrecere a timpului liber in sezonul estival si optiuni variate de cazare. Pentru a afla mai multe informatii despre litoralul romanesc, vizitati si Lito.ro.