Noi trasee de ciclism in Maramures
Veniti sa descoperiti adevaratul Maramures pe bicicleta! Cateva dintre cele mai autentice sate sunt unite intre ele prin drumuri vechi, ideale pentru o calatorie indrazneata la finalul careia veti fi asudati, bronzati si etern inamorati de aceste locuri.
Pancras Dijk, NATIONAL GEOGRAPHIC
La final de august, anul trecut, va spuneam pe Facebook cum arata unul dintre noile trasee de cicloturism din Maramures (zona satului Budesti) – despre traseu si proiect am aflat de la Rada Pavel, unul din oamenii de nadejde in ce priveste turismul in Maramures. Tot atunci am avut bucuria sa si pozam pentru ghidul acestor trasee. Nu suntem noi modele, dar merge, nu? 🙂
In aceasta primavara, proiectul „Călătorește verde”, în destinația Mara-Cosău-Creasta Cocoșului derulat de Asociatia EcoLogic s-a incheiat si odata cu el au fost prezentate traseele (marcate corespunzator), a fost lansat siteul www.ecomaramures.com/cicloturism, aplicatia mobila Eco Maramureș.apps si desigur…s-au distribuit ghidurile (hartile) aferente. Pentru mai multe detalii tehnice legate de aceste noi trasee iti recomandam obtinerea hartii-ghid de la pensiunile participante sau de la Centrul de informare turistica Ocna-Sugatag.
„Călătorește verde – cu emisii zero în destinația de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului” a fost implementat de Asociația EcoLogic și finanţat cu 67.428 Euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România1, proiectul și-a îndreptat întreaga atenție asupra turismului pe două roți în zona Maramureșului recunoscută ca „destinație eco”.
DE CE SA DESCOPERI ACEASTA PARTE A MARAMURESULUI PE BICICLETA?
Raspunsurile pot sa fie …multiple:
- Peisajul, drumurile de țară și atracțiile Maramureșului se vad altfel de pe (sau de langa) bicicletă. Fara graba, in tihna, fara agitatia soselelor sau vreun program incarcat.
- Infrastructura a inceput sa fie de partea bicicliștilor. Prin acest proiect recent s-au marcat șase trasee noi bune pentru pedalat, ce alaturi de drumurile ciclabile marcate anterior în aceeași zonă, au o lungime cumulată de aproape 150 de km. E bine pentru inceput, nu? 🙂
- Tot mai multe pensiuni au primit biciclete MTB disponibile pentru inchiriere si pun la dispozitie chiar si ministatii de service. De asemenea, suporturi de parcare a bicicletelor au fost amplasate la obiective turistice din toate cele patru comune din destinația maramureșeană de ecoturism (Budești, Desești, Călinești, Ocna Șugatag).
- Traseele de bicicleta sunt pentru orice gusturi si orice nivel de pregatire. Unele mai lungi si mai tehnice, altele mai simple, unele pe drumuri forestiere sau de tara, altele pe asfalt. Mai mult, instalarea aplicatiei pe telefonul mobil te poate ajuta sa navighezi in voie de pe un traseu pe altul sau revii oricand, cu usurinta, pe drumul principal.
Pentru a vedea care sunt si celelalte optiuni (trasee/circuite) de ciclism in Maramures, poti citi si acest articol pe care l-am scris cu aproape un an in urma 7 Idei de ture pe doua roti prin satele, muntii si dealurile morosenesti. Poftiți la pedalat!
Ai parcurs traseele de mai sus? Ce recomandari sau sugestii ne poti da? Lasa un comentariu in spatiul de mai jos!
Later edit: Din pacate, una dintre cele mai mari probleme pentru cei care aleg sa mearga cu bicicleta, in drumetii ori sa practice orice alt sport care implica traversarea acestor zone este cea a CAINILOR de STANA. Suntem siguri ca problema nu exista doar in Maramures, ci in mai multe judete. Exista zone in care aceste stane sunt amplasate, chiar langa traseele turistice, cu pana la sase caini foarte agresivi! Ce este de facut?