Cum alegem bicicleta perfecta pentru drumetii? (P)

Afla azi ce tip de bicicleta ti se potriveste si descopera la ce sa fii atent cand te pregatesti pentru o astfel de achizitie:

Nu trebuie sa scoti din buzunar o avere pentru a practica acest minunat sport. De fapt, chiar aici este farmecul – mersul pe bicicleta este pentru oricine, indiferent de conditia fizica si pentru aproape orice…buget. Totusi, daca doresti sa lasi parcul sau asfaltul orasului in urma si sa te indrepti catre potecile de munte sau drumurile de tara, va trebuie sa alegi o bicicleta pentru mountainbike. Aceasta te poate ajuta sa mergi pe suprafete accidentate, iti va oferi un confort suplimentar si te va mentine in siguranta.

Iata asadar cateva informatii utile legate de alegerea unei biciclete potrivite pentru parcurgerea traseelor de munte:

  1. Inima oricarui mountainbike (mtb) este cadrul 

Azi ai zeci de mărci din care să alegi, fiecare cu multe modele în stiluri diferite. De unde sa incepi? Intelege intai ca sunt patru categorii de cadre pentru mountain bike de luat în considerare:

– cross-country (XC) pentru curse și mers rapid,

– biciclete trail pentru uz general și folosire montană, 

– enduro pentru trasee mai tehnice și –

– downhill (DH ) pentru coborâri. 

Ce este important de înțeles in aceasta etapa? Orice biciclete comercializate azi se încadrează undeva pe aceasta lista. Alegerea stilului potrivit înseamnă punerea in balanta a câtorva aspecte precum: geometria cadrului, design-ul, suspensie, componentele și greutatea.

Pentru majoritatea activitatilor practicate in regim de hobby, pentru incepatori, varianta de trail va fi cea mai buna optiune.

  1. Suspensiile

Modelele și configurațiile suspensiilor variază de la marcă la marca, de la model la model. Daca alegi mtb-uri de la mărci de renume, vei afla ca suspensiile lor funcționează destul de bine. Cu cat sunt mai scumpe, cu atat sunt mai confortabile sau permit mai multe reglaje.

  1. Materialele

Vorbind de materialele cadrului, trebuie sa le amintim pe cele din aluminiu sau aliaj – cele mai puțin costisitoare. Oțelul, titanul și fibra de carbon sunt mai ușoare și mai putin rigide – reduc vibrațiile mai bine – dar sunt mai scumpe.

  1. Marimea rotilor

Astăzi, bicicletele montane sunt construite cu roți de 27,5 inch  și 29 inch. Acestea au înlocuit în mare măsură modelul de 26 inch, care a fost standardul de ani de zile și poate fi găsit în continuare, mai ales pe bicicletele mai ieftine.  

Circumferința suplimentară a rotilor de 29 înseamnă că este nevoie de mai multă energie pentru a ajunge la viteză, dar ele transportă impulsul mai bine și rulează peste obstacole mai ușor. De asemenea, iti ofera o tracțiune mai mare. Pe de altă parte, varianta de 27,5  tinde să fie un pic mai agila. Dacă aveți de ales, încercați ambele opțiuni și alegeți cea care va “vine mai bine”, precum o haina.

  1. Franele

Există trei tipuri de frâne pe care le veți găsi pe bicicletele montane. Cadrele pentru biciclete mountaibike sunt configurate pentru a functiona cu frana pe disc (precum la masini) sau prin frana pe roata (perem).

Frâne pe jantă: există diferite varietăți de frâne pe jante, inclusiv „frâne în V (clasicele V-brake-uri) și „frâne Y”, dar principiul de bază este același. O frână de jantă folosește două plăcuțe, de ambele părți ale roții pentru a apuca janta, încetinind bicicleta. Frânele de jantă nu mai sunt recomandate datorită puterii lor de oprire limitate, dificultății ce apare în condiții de umezeală, precum și considerentelor legate de greutate.

Frâne cu disc: Majoritatea bicicletelor moderne de munte sunt echipate cu frâne cu disc. Acestea pot fi hidraulice ori mecanice. Primele utilizează un sistem piston-cilindru umplut cu lichid, similar frânelor pe care le-ați găsi pe o motocicletă sau o mașină. Frânele mecanice, pe de altă parte, utilizează un cablu de oțel pentru a transmite actionarea manetei de frână într-o actionare a etrierului de pe disc.

Frânele hidraulice oferă în general mai multă putere de oprire și mulți utilizatori raportează o eficienta crescuta față de frânele mecanice (mai multe despre asta mai târziu). Frânele mecanice sunt mai puțin costisitoare, iar utilizatorii le considerai mai ușor de întreținut și de depanat.

In concluzie, tine cont de toate aceste criterii, documenteaza-te cat de mult pe siteurile si forumurile specializate si… cat mai multa distractie pe doua roti!