Cum sa imbunatatesti performantele moto-scuterului tau

In randurile urmatoare am pregatit cateva aspecte cheie de care trebuie sa tinem cont atunci cand simtim ca motocicleta (sau scuterul) nu mai are puterea de altadata!

Daca ai o motocicleta sau un scuter care au ceva ani vechime, primul lucru la care te gandesti este cum sa imbunatatesti performantele acestora!

Exista cateva metode foarte simple, de la schimbarea componentelor ce fac parte din setul motor pana la asigurarea unui lubrifiant mai bun.

In acest sens, iti recomandam un ulei moto 100% sintetic, cu o vascozitate ridicata marca Motul. Dar ce alte strategii mai ai la dispozitie? Cum sa te asiguri ca ai la indemana cel mai bun prieten care sa te insoteasca in calatoriile tale?

Uleiul nu se mai comporta la fel

Ajungem de multe ori, dupa un anumit timp, sa constatam ca performanta motorului nu mai este aceeasi, sau ca nu se mai comporta la fel cum o facea candva. Mai exista si situatia in care achizitionam o motocicleta second-hand de la care nu stim la ce sa ne asteptam, insa vrem sa fim siguri ca ne ofera „tot ce poate”.

Mai jos am pregatit cateva aspecte cheie de care trebuie sa tinem cont atunci cand simtim ca motocicleta nu mai are „vlaga” sau cand cumparam o motocicleta second-hand si vrem sa ne asiguram ca functioneaza la potential maxim.

Schimba filtrul de aer 

Dupa cum poate stii deja, schimbarea filtrului de aer poate avea efecte vizibile asupra performanțelor motorului. De aceea, iti recomandam cu fermitate sa efectuezi acest schimb regulat, astfel incat motorul tau sa fie ferit de impuritatile nocive care patrund din mediul exterior.

Schimba filtrul de combustibil

Un filtru de combustibil nou filtreaza mai bine impuritatile si asigura un debit optim de combustibil la motor, diminuand in acelasi timp si sarcina la care este supusa pompa de combustibil. Deci, nu neglija aceasta componenta, chiar daca ti se pare una banala, asa cum accesoriile scuter si echipamentele trebuie alese noi.

Schimba uleiul moto

Uleiul de motor de calitate si schimbat la timp este vital pentru a imbunatati performanta motorului. De aceea, foarte important este și tipul de ulei folosit. Acesta trebuie sa respecte specificatiile producatorului si sa fie compatibil cu tipul de motor al motocicletei tale. De exemplu, daca ai un motor in 2 timpi, cu siguranta vei alege una dintre marcile consacrate de ulei 2T.  Daca achizitionezi un ulei Motul, ai toate sansele sa te bucuri de un motor ce are o viata lunga.

La motoarele pe benzina, verifica si inlocuieste bujiile și fisele

Bujiile sunt foarte importante la motoarele pe benzină. Un set nou de bujii poate imbunatati simtitor functionarea motorului.

Foloseste combustibil de calitate

In cartea tehnica a fiecarei motociclete se mentioneaza tipul de combustibil ce trebuie utilizat si normele pe care acesta trebuie sa le respecte. Evita sa folosesti combustibil cu o provenienta indoielnica cumparat „de la colțul blocului”, doar pentru ca e mai ieftin. In acelasi timp, se recomanda si curățarea rezervorului la motocicletete mai vechi de 10-15 ani, pentru a indeparta eventuale depuneri care pot infunda filtrul sau injectoarele.

Verifica furtunele

Orice mica scapare a unui furtun imbatranit sau slabit datorita unor vibratii sau socuri pot scadea considerabil performanta motorului. Daca se sesizeaza o lipsa de putere sau un comportament neobisnuit al motorului, este foarte important ca aceste furtune sa fie verificate de un specialist inainte de a se recurge la alte operatiuni.

Deși e posibil sa „scapi iefitn” urmand pașii de mai sus, aceste operatiuni reprezinta doar primii pasi care trebuie urmati si trateaza cauza celor mai uzuale si mai simple probleme care pot afecta performanta motorului. Daca niciunul din punctele de mai sus nu functioneaza, inseamna ca exista defectiuni care necesita diagnoza si inteventii mai complexe, caz in care se recomanda apelarea la specialisti.