Am descoperit o peșteră lîngă Baia Mare

Articol de Andrei Albu

Weekend-ul trecut am descoperit o peșteră în apropierea orașului Baia Mare. Auzisem de ea de la un prieten, dar de văzut nu o văzusem niciodată. Duminică am avut parte de o vreme foarte călduroasă. De aceea am decis că era momentul potrivit să caut răcoarea peșterii de lîngă oraș.

Zis și făcut. M-am încălțat cu niște papuci de nădejde, m-am înarmat cu o lanternă și am purces la drum. Urcarea începe din zona străzii Minerilor. Drumul asfaltat se îngustează treptat apoi se transformă într-o cărăruie ce șerpuiește iscusit printre dealuri.

După mai puțin de jumătate de oră de urcat am ajuns în fața peșterii. Recunosc că nu aș fi găsit-o dacă Bogdan, prietenul de care vă ziceam mai sus, nu ar fi fost cu mine. Intrarea în peșteră e destul de joasă și trebuie să te apleci ca să pătrunzi înăuntru.

Intrarea in pestera
Intrarea in pestera

Urmează apoi un spațiu îngust prin care am înaintat cu băgare de seamă și în cele din urmă sala principală. Trebuie să vă spun din start că așteptările mele legate peșteră erau destul de mici. Odată intrat însă părerea mi s-a schimbat din bună în foarte bună.

Camera principală s–a dovedita fi cam cît o sală de sport în lungime și cam de două ori în înălțime. Am traversa-o cu grijă pentru că pe jos era plin de lespezi ascuțite. În capăt am descoperit un tunel ce ne-a dus la cîteva camere mai mici.

Pereții acestora erau plini de cărbuni și roci oxidate (bănuiesc cu conținut mare de fier). Pe tavan și pe podea am putut admira stalactite și stalagmite mici ce atîrnau ca niște cuie ruginite. Pe alocuri pietrele erau presărate cu cristale ce străluceau în lumina lanternelor.

Interiorul pesterii
Interiorul pesterii

Am admirat cu drag minute în șir frumusețea din jur. Cărarea ne ademenea să o urmăm în continuare. Nu știam cît de stabili sînt pereții din zonă așa că am decis să facem cale întoarsă. Pădurea ne-a întîmpinat cu lumină și căldură ca pe niște vechi prieteni.

Am stins lanterna și am urmat cărarea înapoi spre oraș mulțumit că am descoperit încă un loc interesant din apropierea Băii Mari.

(Guest post semnat de prietenul nostru www.andreialbu.com – daca iti place cum si ce scrie, da-i un like si follow si pe Facebook, aici)