Expoziție unică la Muzeul Maramureșan – o plimbare vizuală prin munții și pădurile Carpaților

Muzeul Satului Maramureșan din Sighetu-Marmației și WWF-România au organizat o expoziție permanentă de fotografie în Casa Dunca de Șieu, una dintre casele complexului muzeal.

Imaginile reusesc să surprindă imagini din aria naturală protejată Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț (sit UNESCO) – vezi detalii.

Pentru identificarea și protejarea acestot păduri WWF și Direcția Silvică Maramureș au făcut eforturi de mai bine de 10 ani și au în vedere continuarea acestor acțiuni.

Ce face WWF in Maramures:

  • PROTEJEAZA cele mai valoroase păduri pentru ca padurea înseamnă mai mult decât lemnul pe care îl produce. Ea reprezintă un ecosistem în care numeroase specii de plante și
    animale trăiesc în armonie;
  • MENTINE conectivitatea habitatelor pentru fauna salbatica din Maramureș, protejand coridoarele ecologice;
  • SPRIJINA localnicii pentru obtinerea beneficiilor economice bazate pe utilizarea durabila a resurselor naturale (ecoturism, valorificarea produselor din agricultura traditionala);
  • AJUTA la protejarea și conservarea Patrimoniului Natural Protejat al județului.
    Detalii la www.wwf.ro
    si www.ecomaramures.com
Foto cover si foto de mai sus: WWF-Romania

Cultura și civilizația lemnului, una din valorile locului

De ce această expoziție la Muzeul Satului Maramureșan? În Maramureș cultura lemnului este încă și azi în viață. Toată averea comunității rurale se fundamenta pe lemn – de la nastere, pana la trecerea in nefiinta, de la leaganul bebelusilor, pana la copârșeu.

Cu toate acestea, felul în care pădurea a fost folosită pentru a asigura condițiile de viață ale oamenilor a fost unul sustenabil și integrator pentru că între pădure și om exista o legătură spirituală.

Iată AICI ce am scris pe blog pe această temă, nu demult + recomandări de obiective turistice.

Foto: Stefan Vasutiu

Ce loc mai potrivit așadar pentru această prezentare a Codrilor Seculari de la Băiuț, decât Muzeul Satului Maramureșan unde adie încă vânt peren!

Deschiderea oficială a expoziției va avea loc în data de 24 mai 2021 de la ora 16:00 și va face parte dintr-o suită de evenimente organizate cu ocazia aniversării a 40 de ani de la deschiderea muzeului – Zilele Muzeului Satului Maramureșan.

Așadar, dacă în aceste luni de vară vacanța vă duce prin Sighet sau prin Țara Maramureșului, opriți-vă și la muzeu! Locuri de parcare sunt berechet, intrarea este ieftină, iar accesul se face foarte ușor – este chiar pe drumul de centură ce duce turiștii spre Borșa, Vișeul de Sus etc.

Pentru cazare și masă, îți recomandăm Casa Iurca de Călinești.