În fotbal, entuziasmul este totul (P)

O colecție de lecții prețioase de la profesioniștii acestui sport

Cu câțiva ani în urmă, marea legenda a fotbalului, Pelé, declara „Entuziasmul este totul. Trebuie să fie încordat și să vibreze ca o coardă de chitară.” Multi alti sportivi au confirmat, de-a lungul timpului, acest lucru, pomenind despre importanta muncii, a perseverentei si a ambitiei. Talentul nu este atat de important, decat daca este coplesit cu antrenamente, tehnica si disciplina. Iar din toata aceasta ecuatie nu poate sa lipseasca rolul echipamentului.

Să privim in acest articol la cateva dintre cele mai bune sfaturi, venite din partea celor mai faimosi jucatori si portari de fotbal, din toate timpurile. Menite sa ne incurajeze si sa ne ajute sa privim cu mai mult profesionalism acest sport, aceste vorbe sunt potrivite pentru jucatorii amatori ori profesionisti, de orice varsta, din orice colt al tarii.

Nu totul se rezumă la minge

Nelson Falcão Rodrigues, unul dintre cei mai buni comentatori sportivi ai tuturor timpurilor declara „În fotbal, cea mai gravă eroare este sa vezi doar mingea.” Chiar daca o mica minge pare vedeta oricarui joc  – sa ne amintim la primii nostri ani de viata cand bateam mingea pe strada, alaturi de alti copii – trebuie sa invatam ca fotbalul este mai mult de atat. 

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac portarii sau alti jucatori este ca se concentrează prea mult asupra mingii și ii scapa din vedere pe ceilalti jucători care atacă pe teren. Chiar daca pare dificil la inceput, trebuie să-ți crești forta de a conștientiza fiecare situație de pe teren, astfel încât să nu fii surprins de un sut de ultim moment sau de o pasă excelentă. Aceasta face parte din munca ta de “gardian” sau de om care joaca in aparare.

Abilități înnăscute sau exercițiu?

„Talentul fără a munci din greu nu este nimic.” declara Cristiano Ronaldo, unul dintre cei mai faimosi jucatori portughezi ai tuturor timpurilor.

Uneori, după un meci sau un antrenament, s-ar putea sa simtim ca nu suntem suficient de buni. In astfel de momente, indiferent de cât de mult talent innascut avem (sau nu), trebuie sa ne reamintim: nu există un substitut pentru munca asidua. Gândiți-vă la povestea cu talc ce prezinta concursul de alergare dintre broască țestoasă si iepure. Broasca țestoasă știa că trebuie doar să lucreze mai mult și ca rezultat a câștigat cursa in fata rapidului iepure care s-a culcat pe o ureche, fiind mandru de abilitatile sale naturale.

Investește într-un echipament bun – in special in ghete de fotbal, antreneaza-te corect, odihneste-te suficient si rezultatele nu vor intarzia sa apara!

Portarul, un rol aparte

„Toată lumea greșește, dar când o fac portarii, este costisitor. Aceasta este natura de a fi portar.” spune Gary Speed – jucător internațional galez, renumit pentru activitatea sa intre 1990 si 2004. 

Care este chiar esența pozitiei de a fi portar? Împiedici mingile să treacă linia (si sa intre in poarta). Dar niciun portar din istorie nu are o foaie complet curată, sa stii! Trebuie doar să iti reamintesti că mergeți la fiecare joc și sesiune de antrenament cu un echipament portar potrivit si cu o mentalitate corecta.

„Dacă sunteți portari, nu contează cum sau cu ce opriti mingea – dacă o țineți afară din poarta, ati atins un obiectiv.” declara Mark Lawrenson, jucător internațional al Irlandei in anii ‘70-80.

Există o mulțime de teorii despre cum să fii cel mai bun portar. Exercițiile de la antrenament sunt importante. Dar la sfârșitul zilei, dupa toata munca, toate eforturile si toate progresele facute, dacă mingea nu trece peste linie, ți-ai făcut treaba. Fă tot ce trebuie pentru a obtine asta! 

Orice ar fi, continua sa crezi in potentialul tau. Fotbalul, ca și în cazul multor lucruri, este un joc mental. Trebuie să păstrezi acea convingere că într-o zi vei avea succes și apoi vei acționa ca atare, motivat de aceasta speranta. Profita de oportunități, antreneaza-te din greu și exerseaza cât de mult poti. Este o luptă zilnică, dar este absolut necesara pentru a intra în rândul celor mai prestigioși jucători de fotbal.