Stati linistiti, nu vrem ca titlul sa va induca in eroare…chiar daca suntem credinciosi, nu suntem acel gen de credinciosi care sa se calce in picioare la vreun pelerinaj:) Ci ne refeream la un varf de 1395 de metri, din muntii Gutai (din Maramures), ce poarta aceasta denumire. De unde acest nume ? Vom vedea impreuna, in randurile urmatoare ale articolului de azi.
Tura pe care o veti vedea descrisa in continuare a avut loc in toamna anului trecut (la final de septembrie) – am profitat de un weekend cald pentru o iesire la Cavnic, alaturi de colegi. Iar sambata, de dimineata buna (dupa un mic dejun copios), am pornit in pasi mari si repezi spre varful Trei Apostoli – locul mai este cunoscut si ca Gutaiul Mic. Traseul banda rosie este cel care ii poate duce pe drumeti pana pe creasta muntilor Gutai – el incepe dupa pasul Neteda, chiar din dreptul Cabanei Cezar. De aici, un drum forestier ce face stanga de pe drumul principal ii duce pe calatori pana la urcarea finala, spre Trei Apostoli. Noi am scurtat oarecum traseul clasic, pornind pe o carare mai putin batatorita, imediat dupa izvor si Hotel Roata. Am strabatut cararea si mai apoi drumul forestier cu pasi mari si repezi, bucurandu-ne totusi de mireasma padurii de brad, a ierbii si zecilor de alte plante specifice zonei de munte.
In fine, dupa aproximativ o ora am lasat drumul batatorit de TAF-urile si tractoarele forestiere, imprejmuit de butuci mari de fag si am gasit marcajul banda rosie – ne motivam de fiecare data cand traseul ne permitea sa vedem din nou crestele vulcanice din fata, parte a lantului Gutai. Am trecut printr-o poiana cu iarba inalta, extrem de bogata, presarata ici colo cu bolovani albiciosi, mari, parca dintr-o alta lume. Apoi, intr-o cursa cu propria noastra conditie fizica, am tras tare pana am vazut, printre tufe de ienupar si afin, de dupa brazi mici, cei Trei Apostoli. Aaa, da – denumirea lor vine, dupa cum poate v-ati dat seama, de la aceste trei formatiuni stancoase, de o inaltime considerabila 🙂
De sus, privelistea a fost uimitoare – o vedere superba catre depresiunea Baii Mari, catre creasta Cocosului, Ignis, muntii si dealurile ce strabat acest minunat judet – Maramures. Am urcat pe cele mai inalte stancarii din zona si am reusit sa facem cateva filmari scurte:
Din pacate insa, norii grei ne-au facut sa ne luam jachetele pe noi si sa lasam coama muntilor Gutai in urma si sa ne grabim inapoi inspre cabana din Cavnic, unde ne asteptau carbunii pentru un gratar.
Sa fie asta singura data cand urcam pe partea asta a coamei Gutai? No way! In aprilie speram sa facem traversarea intregii coame, de pe Creasta Cocosului pana la Trei Apostoli. Mai vine cineva cu noi? 🙂
Recomandam: folosirea de ghete adecvate terenului; bete de trekking; folosirea unei harti specifice a zonei (disponibile la Maramont Baia Mare, de ex.) sau a unor track-uri GPS; evitarea acestui traseu iarna cand stratul de zapada depaseste 15 cm.
Atentie la vipere si ursi. Traseul este slab marcat. Grad de dificultate: ridicat.