Sau o altfel de prezentare a cartii (ghidului)
Maramures-Bucovina
Traseu turistic in zonele istorice, naturale, de recreere si agrement din Maramures si Bucovina
Imi amintesc si azi cu foarte mare claritate. Eram in pauza de masa si nu stiam daca sa risc sa raman fara mancare sau fara solutia de care aveam nevoie…urgent! Ce putea sa fie asa de important incat eu sa pun masa de pranz pe locul doi? Ei bine, puteau fi multe lucruri, insa in acea zi de vineri, a fost unul singur – dragul meu Maramures avea nevoie de mine. Urmau sa ma viziteze niste prieteni din Austria si eu nu stiam ce sa le mai arat, pe unde sa ii mai plimb, cum sa ii fac sa simta mai puternic pitorescul si traditia locului in care m-am nascut. Cum sa inteleaga totul ca pe un traseu, ca o calatorie, ca si o mica incursiune in timp? Si in timp ce ieseam din parcarea din piata Milenium…l-am vazut. Ghidul meu (sa ii spunem asa) era la cativa pasi de mine. Incerca sa isi savureze cafeaua, cu o mana pe usa si cu una pe ceasca. Sa o numim…Eliza. Se ocupa de Info Point-ul turistic din care tocmai iesise. Cerandu-mi scuze pentru intrerupere, mi-am exprimat cat de clar nevoia. Si ea, cu un calm si o bunavointa de osanca, mi-a aratat materialele de promovare ale orasului si judetului, indreptandu-mi insa atentia catre ghidul …
Si cam da. Acesta era planul. Sa imi ajut prietenii doar cu un material – sa inteleg cartea, sa cred ca dincolo de atractii turistice, de biserici de lemn, de cascade, munti, dealuri si sate, de traditii, de lacuri, se afla un fir rosu pe care nu noi – locuitorii de azi ai Maramuresului l-am trasat ci oamenii faini de acum sute de ani, care au ramas dedicati valorilor in care credeau. Taranii simpli, ce isi pazeau creadinta crestina, reprezentantii culturii, luptatorii pentru libertate, pentru unitate, iubitorii de patrie, de neam, de tot ce inseamna ea. Cei care au avut rabdare cu modul in care timpul curge, cei ce au avut taria de a accepta lucrurile ce nu putea fi schimbate, cei care au invatat ca muntii, dealurile si apele din acest capat de tara le pot oferi tot ce au nevoie. Cei care au crezut ca muntii Carpati nu ne despart pe unii de altii, ci ca toti suntem romani.

Si mai mult decat cateva locatii, descrise sumar, mai mult decat hartie si culoare (cum ar putea sa o vada unii), cartea Maramures-Bucovina Traseu turistic in zonele istorice, naturale, de recreere si agrement din Maramures si Bucovina reuseste sa aduca un suflu nou in perspectiva multora. In dupa masa acelei zile mi-am dat seama…Maramuresul nu e singur. Nu e insula pe care eu mi-am imaginat-o, nu e delimitata de granitele administrative de azi. Ci e parte a Romaniei, a aceleasi limbi, ce ajunge pana la granita cu Ungaria, pana la limita cu Ucraina. Si asta m-a facut sa inteleg lucrurile altfel, sa percep si sa prezint prietenilor mei intr-un mod cu totul proaspat experienta de care se pot bucura aici, in nordul tarii, unde se agata harta in cui. Final fericit de zi si de saptamana ! 🙂
Iar ca sa fim practici:
Cartea Maramures-Bucovina Traseu turistic in zonele istorice, naturale, de recreere si agrement din Maramures si Bucovina poarta semnatura APTR (Asociatia profesionistilor de turism din Romania), fiind parte a colectiei „Mandri de Romania”. Ghidul este disponibil in mod gratuit la centrul de informare turistica Baia Mare (din Piata Milennium).
Numar de pagini: 190
In Maramures si Bucovina se observa poate cel mai bine vatra culturii si civilizatiei romanesti, pastrata intr-o stare foarte asemanatoare celei de acum sute de ani. Cultura populara ii primeste astfel cu bratele deschise pe turistii de pretutindeni, nu doar prin muzeele satului romanesc (din Baia Mare sau Sighetu Marmatiei), cat si prin cele peste 200 de monumente de arhitectura populara de la Borsa, Izvoarele, vaile Izei, Marei, Viseului si Tisei. Ca sa nu mai amintim de Cimitirul Vesel, de la Sapanta, ce nu mai are nevoie de nicio introducere.
Ghidul grupeaza informatii structurate, legate de asezarea geografica a regiunilor Maramures (este integrat si Satu Mare) si Bucovina, principalele orase, caile de acces, obiectivele naturale si cele cutural-istorice, presarand fotografii de exceptie (insotite de legenda). Intocmai ca parcurgerea efectiva a traseului propus de autorii cartii, cititorii vor trece treptat, cu fiecare pagina, prin orase, sate si parcuri naturale. Ruta aleasa (daca o putem numi asa) porneste din Satu Mare si continua pe directia Baia Mare – Sighetu Marmatiei – Viseul de Sus – Borsa – Iacobeni – Campulung Moldovenesc – Suceava – Radauti.
Recomandari culinare – o rubrica aparte a cartii, ce abordeaza un numar aparte de retete din zona Maramuresului si Bucovina (nu trebuie ignorate de gurmanzi). Amintim doar: sarmalutele in trei miresme, placinta poale-n brau, rulada cu ciuperci, magiunul de prune, ciorba radauteana, supa de ardei umpluti, sarmalutele cu pasat.
Materiale complementare (de care veti avea nevoie daca vizitati pentru prima data Maramures): harta turistica a judetului Maramures, harta cu trasee turistice, portalul www.visitmaramures.ro. Despre alte cateva resurse utile gasiti informatii utile in pagina de pe blog denumita chiar asa Resurse/Materiale.
In concluzia, cartea este Maramures-Bucovina. Traseu turistic (…) este o initiativa demna de apreciat in spatiul nostru, reusind sa rezume, in cate o pagina sau doua, esenta unor locuri, traditii sau obiceiuri aproape uitate. Insa pentru a intelege mai bine ce se potriveste unui sejur in Maramures, e musai sa apelezi si la alte materiale (dupa cum spuneam si mai sus). Pentru asta va stam si noi la dispozitie, ai vostri Doi Turisti, cu resursele de pe site sau raspunsul la intrebari! Ce nu stim, intrebam expertii si dam mai departe!