Alaturi de WWF-Romania in Codrii Seculari de la Strambu Baiut
Vineri 17 iulie 2020, de dimineata buna, am traversat o parte minunata din Maramures si am ajuns la ora 10.00 in Ungureni, pentru o zi in care sa aflam mai multe despre munca WWF in aria protejata Codrii Seculari de la Strambu Baiut. Pentru a intelege mai bine contextul, am discutat despre ce este un plan de management intr-o astfel de zona, ce are de castigat comunitatea si biodiversitatea.

Alaturi de Directia Silvica Maramures si Primaria Comunei Baiut, munca WWF in zona incepe sa se vada. Insa este cel mai bine inteleasa pe teren, cand intrebi, descoperi, vezi ce s-a facut, ce se putea pierde. Parerea mea? Conservarea nu este deloc o munca usoara. Trebuie sa impaci o multime de lucruri …si cel mai greu… sa aduni la masa pe toata lumea. Si sa gasesti o armonie, prin care problemele sa fie nu doar rezolvate, ci si evitate, ba chiar oamenii si natura sa simta ca “de acum” lucrurile merg mai bine decat inainte.
Si pentru ca “money makes the world go round”, munca de conservare fara bani ar fi doar conversatie. Cu totii stim… de discutii ne-am cam saturat, ca romani 🙂
De asta si nevoia unui proiect european (si a altor proiecte interne din reteaua WWF) – pentru ca padurea virgina de la Baiut sa fie conservata. Ce gasim aici?

“Ecosisteme forestiere virgine/cvasivirgine primare cu amestecuri de molid-brad-fag aflate într-un stadiu de echilibru dinamic, cu structuri complexe, pluriene cu exemplare care ating limita fiziologică… eșantioane ale habitatelor naturale existente în regiune cu valoare de model primar, unice în zona Munţilor Carpaţi.”
Nu poti sa intelegi frumusetea dealurilor, a muntilor si a padurilor din Carpati pana nu ajungi intr-o padure de acest tip. Nu poti nici sa intelegi lantul trofic, echilibrul lasat de Dumnezeu in aceasta parte de lume si nici cultura satului maramuresean (sau mai bine zis lapusean – pentru ca aici suntem in zona etnografica Tara Lapusului, la hotar cu Tara Maramuresului) fara sa o iei la pas cu un ghid pe traseul prin padurea recent acceptata in Patrimoniul Mondial UNESCO. Unde apropos, sute de turisti, cercetatori si studenti se bucura, descopera si sunt educati, de tot ce ofera aceasta arie protejata.

Ecoturismul si agroturismul? Folosirea durabila a padurii (lemn, ciuperci, fructe)? Dezvoltarea unei industrii locale legata de activitatile traditionale si potentialul natural? Lucruri pe care le-am discutat toata ziua. Un raspuns sau o solutie simpla…din pacate nu exista.

Am vazut insa alaturi de alti influenceri/oameni din presa ce gol a lasat in urma mineritul. Ce mizerii mai scoate inca, la suprafata, din cauza unei gestionari gresite. Am aflat si ce servicii ecosistemice ofera padurea, ducandu-ne privirea de la vechiul aur (de sub padure), la cel “nou” – bogatia padurii seculare, un bun mai de pret insa atat de putin apreciat. De aici si denumirea padurile de aur.
Articolul de azi nu este neaparat despre turism – zona Baiut si muntii Lapusului sunt de o frumusete rara. Poti bicicli, poti merge pe diferite trasee, poti sa campezi in “poiana”, la borcutul pulsatoriu. Poti sa mergi cu un ghid pe traseul UNESCO si poti observa viata salbatica dintr-o cabanuta special construita, la inaltime, pentru asta.

Ce poti face in mod practic pentru a ajuta aceasta zona?
- Poti sa te informezi – ce inseamna aceasta insula vie, plina de specii mici si mari; ce face WWF in aceasta zona. Intra pe www.wwf.ro si pe Facebook la https://www.facebook.com/WWFRomania/.
- Poti sa donezi la https://www.wwf.ro/doneaza/ si sa fii voluntar la actiunile WWF.
- Poti sa dai mai departe informatia pe care o descoperi.
- Poti sa vizitezi aria protejata alaturi de un ghid acreditat si sa iti petreci (cel putin o parte) din vacantele tale aici, sprijinind comunitatea locala.



