Pregateste-i pe cei mici pentru sport, outdoor si calatorii

Dorinta pentru miscare, aventura si nou poate sa inceapa de la orice varsta

Stim cu totii cat de importanta este pentru copii miscarea, nu-i asa? Pe langa faptul ca cei mici au o energie enorma pe care trebuie sa o consume in fiecare zi (cel mai adesea prin joaca, alergare etc.), ei invata TOTUL prin ceea ce copiaza, prin jocuri, interactiuni cu parintii sau cu alti copii. Altfel spus, invatarea teoretica nu este totul. Prin joc, ei invata sa isi foloseasca simturile. Apoi, prin simturi descopera lumea din jurul lor; se inteleg pe ei insisi; invata sa se descurce, tot mai mult; se bucura de timpul petrecut cu alti copii, la fel ca ei. Dragostea pentru miscare trebuie invatata, la fel cum noi, ca parinti, ii educam pe cei mici si in ce inseamna, literele, cifrele, culori, dragostea pentru a citi s.a.m.d.


Cum ii poti incuraja asadar pe cei mici sa isi desprinda ochii de pe ecrane, sa iasa din casa si sa iubeasca natura, joaca in aer liber, calatoriile si miscarea (sub orice forma)? Iata o serie de sfaturi practice. Nu uita, pentru aproape fiecare dintre ele exista o multime de jucarii, jocuri si produse speciale pentru copii, precum cele de la Kizo.ro, special concepute pentru distractia, educatia si cresterea armonioasa a celor mici. 

  1. Ajuta-i pe bebelusi sa se miste, cat de devreme posibil. Vezi cum te pot ajuta si premergatorul, rotobilul, exercitiile fizice, masajul etc.
  2. Arata ca activitatea fizica este o rutina in viata zilnica a familiei. O plimbare, un joc cu mingile, bicicletele… Incearca asta in fiecare seara, macar 10-15 minute. Nu reusesti? Muta-le in weekend.
  3. Permite-le copiilor sa vada ca esti activ zilnic, in dreptul tau, pentru ca ei sa te poata copia mai tarziu. Daca nu esti prea activ, ei, incepe schimbarea cu tine si inchide televizorul ori telefonul mai devreme!
  4. Alegeti sa parcurgeti impreuna anumite distante scurte pe jos, cu bicicletele, rolele, trotinetele si nu cu masina. Pana la urma nu suntem tot timpul in contratimp, nu-i asa? Apoi, incurajeaza-i sa umble mai mult, sa se dea pe bicicleta mai des etc.
  5. Faceti ca cei mici sa fie expusi la cat mai multe sporturi si activitati fizice. In jurul nostru, lumea este intr-o continua miscare! Dincolo de peretii apartamentului, casei sau birourilor, oamenii se misca, constant. Cumparati mingi, zmei, trotinete, biciclete, triciclete, skateboard-uri, masinute (fara motor). 
  6. Lauda-i si incurajeaza-i pe prichindei de fiecare data cand reusesc sa faca ceva bine (sa loveasca sau sa arunce corect o minge, sa urce un deal mic etc.). Descopera care este echilibrul corect dintre nivelul celui mic si practicarea unor activitati/invatarea a ceva nou. Pana la urma, toti copiii sunt diferiti, chiar daca exista anumite repere clare legate de ceea ce poate face un copil la 6 luni, 1 an, 2 ani, 3 ani si asa mai departe. Nu pune presiunea prea mare.
  7. Concentrati-va pe distractie si amuzament. Faceti lucrurile cu zambetul pe buze, aratati ca va bucurati de timpul petrecut cu cei mici, incorporati jocuri potrivite varstei si orice activitatea sau calatorie va parea mai frumoasa iar timpul va trece mai usor pentru toata lumea. Apropos, stiati ca exista chiar si jocuri/activitati perfecte pentru timpul petrecut in masina sau calatorind? Majoritatea copiilor nu sunt pregatiti pentru “competitii” decat pe la 10 ani. Asa ca, pana la aceasta varsta, copii trebuie sa se distreze, sa nu resimta stresul si sa simta ca au succes indiferent de nivelul abilitatilor sportive pe care le-au cultivat.
  8. Petreceti timp in aer liber – atat in parcuri, prin plimbari sau alte sporturi, cat si in curtea casei. Nu aveti ce sa faceti, acolo? Cumparati/construiti un leagan, o groapa cu nisip, o masuta de activitati, o casa pentru copii si chemati si copiii vecinilor/prietenilor! Timpul va trece incredibil de repede!
  9. Alegeti o gradinita/cresa care incorporeaza activitatile fizice in program. Cei mici au nevoie de oportunitati sa se miste si sa isi dezvolte abilitatile de baza – alergare, sarire, topaire etc.

Tu ce alte sfaturi sau experiente proprii ai dori sa ne impartasesti noua si cititorilor nostri? Lasa un comentariu in spatiul de mai jos (sau pe Facebook) si continuam discutia acolo!