Am citit saptamana aceasta un articol foarte-foarte subtirel pe Mens Health, ce se lauda chiar din titlu cum ca ne-ar invata TOTUL despre trail running. Din pacate insa, s-a dovedit a fi o simpla adaptare (a se citi TRADUCERE) a unui material din engleza (probabil tot a respectivei publicatii), in care s-au adaugat un link-doua de promovare a unor produse, exagerate ca pret, pentru un om (a se citi roman) care doreste sa se apuce de acest sport. Lasand insa la o parte metodologia de lucru a unora, ne-am hotarat ca din experienta noastra personala de trail running (nu atat de indelungata pe cat ne-am dori, insa extrem de auto-analizata), sa oferim cateva sfaturi legate de: hidratare; nutritie; gadget-uri utilizate; monitorizarea progresului si a traseelor; limitari; greseli frecvente; echipament. Suntem deschisi la corectari si discutii 🙂
Fiind vorba de alt tip de trasee decat cele prin parc, pe strada ori la teren, poti tine cont de urmatoarele sfaturi:
– fa pasii mai mici decat la alergarea pe asfalt/ pe teren si fii cu mintea acolo
– tineti capul drept, insa concentreaza-te sa privesti atat in fata, cat mai ales in jos, la obstacolele peste care urmeaza sa treci (cararile pe munte/deal sunt adesea foarte virajate si risti sa nu vezi ce urmeaza dupa urmatorul versant)
– la urcari, fa pasi si mai mici si incearca sa mentii un ritm constant; calca pe toata suprafata talpii, nu doar pe varfuri. Altfel, o sa simti durere si nu o sa iti poti continua traseul
– incearca sa iti tii corpul usor aplecat in fata, la urcari. Nu iti lasa insa capul in pamant
– fata de alergarea pe teren drept, la trail running trebuie sa iti misti/tii mainile pe langa corp astfel incat sa te echilibreze – nu uita ca suprafetele nu sunt plane, uneori vei trece peste bolovani, busteni, santuri, crengi; nu trebuie sa fii rigid ca o scandura.
– dimpotriva, incearca sa fii relaxat, sa nu depui presiune si tensiune suplimentara pe incheieturi si muschi; bucura-te de peisaj, de aer, insa fii atent la pasii ce ii faci si fii alert. Uneori va trebui sa opresti brusc, sa te opresti din alunecare (in special cand prinzi frunze peste un strat de noroi sau pamant foarte uscat si sfaramicios)
- Hidratare/nutritie
– ia suficienta apa cu tine sau documenteaza-te asupra surselor de apa din zona (izvoare); investeste intr-un bidon de apa ce iti pastreaza lichidul la acceasi temperatura pentru o perioada mai lunga de timp. Noi preferam Camelbak Podium Chill si Big Chill (de 750 ml). Se inchid foarte ermetic si nu pierd apa nici daca le strangi tare in mana. Le-am cumparat de la acest link, la www.bikeshopbm.ro. Uneori, personal, prefer si Limo (in loc de apa), pentru ca are mult zahar si gustul de lamaie/menta imi tine de sete:-).
– pentru a evita greata de la stomac (sau alte probleme mai grave) evita sa consumi foarte multe sucuri dulci/geluri/batoane inainte sa alergi. Fructoza (ne-naturala, daca ii pot spune asa, nu o sa te ajute) – cea din fructe cred ca e mult mai usor acceptata de organismul tau. Dimineata sau cu o zi inainte poti manca o cantitate mai mare de carbohidrati/grasime, daca te pregatesti de un traseu mai lung. O sa te ajute.
- Gadget-uri/monitorizare/localizare
– porneste si GPS-ul de pe telefon, instaleaza-ti Sports Tracker si monitorizeaza-ti traseele si performanta. Le poti salva si vedea apoi de pe calculator – o sa vezi distanta parcursa, harta traseului, durata, viteza maxima etc. In plus, daca te pierzi, vezi unde esti si poti reveni pe traseu.
– cand mergi singur (dar si in cuplu) anunta pe cineva apropiat pe ce traseu mergi si cat estimezi ca iti va lua. IN SPECIAL daca sunt zone fara semnal, esti departe de oras sau e pe inserate. Nu e niciodata exclus sa te pierzi (fiind vorba de padure, munte, trasee nemarcate etc) sau sa te accidentezi si sa nu mai poti reveni de unul singur la masina. Iar sa iti petreci noaptea pe munte sau in padure, nepregatit si fara lumina (in special cand temperaturile sunt mai scazute si nu ai haine corespunzatoare), nu e cel mai placut lucru.
- Imbracaminte/incaltaminte/echipament
– poarta un tricou special, de poliester, care sa iti pastreze temperatura optima si sa inlature transpiratia. Te va proteja si de insecte, de a te lovi sau zgaria in crengi, spini etc. Daca alergi mai spre seara, ia cu tine si o frontala (pentru lumina), de minim 45 lux. O borseta elastica te-ar putea ajuta. Atentie la pantalonii scurti, adidasi (sa fie potriviti ca marime, nu foarte bine stransi si cu o talpa cu striatii potrivite tipului de traseu abordat si sa absoarba socurile mai bine decat cei de alergat pe asfalt). (Personal folosesc un tricou Pearl Izumi – poliester-mineral de la Bike Shop si incaltaminte Adidas TR5 Kanadia de la Intersport – cam slabi insa la capitolul absorbtia socurilor)
– Ochelarii de soare nu sunt recomandati deoarece iti pot da o perceptie gresita asupra umbrelor de la copaci/denivelarilor de teren/adancimii vizuale.
- Limitari
– Nu uita sa te incalzesti inainte! Daca ai facut totusi o intindere sau simti ca nu mai poti parcurge traseul stabilit, intoarce-te. Nu e competitie, asa ca no problem! Sanatatea e pe primul loc.
– Se spune ca poti creste cu 10% fiecare tura, ca distanta. Noi am zice ca si mai mult. Desi nici suprasolicitarea nu e buna, s-ar putea sa iti lase organismul epuizat. Oricum, cand nu mai poti, nu te pune jos intins. Ci continua sa mergi la pas, sa respiri, sa te hidratezi si sa apreciezi portiunea deja parcursa – dar si peisajul! Pana la urma, trail running e o provocare mentala, nu doar fizica!
In loc de concluzie, am putea spune ca trail running-ul e o modalitate excelenta de: a te relaxa, a te mentine in forma, a descoperi locuri si trasee noi, in special in orasul in care locuiesti; a-ti depasi limitele, a vedea natura cu alti ochi. E mai mult decat jogging – aici trebuie sa renunti la muzica din casti, sa incerci sa te legi de dealuri, padure, trasee, sa fugi! Ne place mult sloganul diviziei de running a companiei Pearl Izumi: Run like an animal! Uneori e nevoie sa alergi asa cum au alergat stramosii nostri, fara a se gandi la riscul unor intinderi, unei zgarieturi, julituri sau a febrei musculare la gambe – CU TOT CE ESTI. Come on people!
Despre cateva trasee in zona Baia Mare am scris deja pe blog – suntem mereu deschisi la sugestii. Pentru mai multe sfaturi si pareri te asteptam pe blog – speram sa postam in aceasta vara si cateva imagini si inregistrari video din cele mai frumoasee trasee de trail running pe care le-am descoperit in Baia Mare! Lasa-ne un comentariu sau o intrebare in spatiul de mai jos ! Tu ce trasee sau sugestii ai? 🙂