Sovata si Praid – iata ce poti face si vizita aici, in vacanta

Localitati alaturate, aflate la 7 km una de cealalta (in judetele Mures si Harghita), Sovata si Praid sunt destinatii ideale pentru un weekend prelungit sau chiar o vacanta mai lunga.

Ce poti sa faci in aceste statiuni turistice si balneare, pe langa binecunoscutee vizite la salina sau tratamentele medicale? Sa aflam impreuna! Inainte de orice, este bine sa stim cu ce obiective pornim – vrem relaxare, tratamente medicale sau vrem sa folosim unul din cele doua localitati ca si „baza” pentru a porni in diferite trasee, expeditii sau a vizita alte puncte de interes turistic ori culinar? Pornim la drum alaturi de alti adulti sau suntem insotiti si de copii (varsta lor conteaza)?

  1. Relaxare 

Alege un resort precum Ensana (cu cele trei hoteluri) si poti sa te bucuri de pachete speciale cu demipensiune sau tratamente medicale diverse. Noi am ales Ursina – in ianuarie si mai – si a fost solutia perfecta pentru familia noastra (copil de 5 ani) si inca un cuplu cu copil mic.

  • Piscine cu apa incalzita, la interior, pentru adulti si copii sau doar pentru adulti
  • Saune
  • Jacuzii
  • Bazine cu apa sarata – din lacul Ursu
  • Masaj
  • Diferite tratamente medicale 
  • Mese bogate

Ne-a placut faptul ca suntem aproape de centrul statiunii Sovata, modul in care cele trei hoteluri Ursina sunt conectate, curatenia si priveliste. Ne-am fi bucurat ca programul de la bazine si spa sa fie putin mai lung, mai ales pe timpul verii.

In sezonul cald, este permis si accesul pe pontonul lacului Ursu si bineinteles imbaiatul – aici ar fi lacul cu cea mai ridicata concentratie de sare din Europa!

2. Tratamente medicale – pentru tratarea afecțiunilor reumatismale și ginecologice – baie în cadă cu apă sărată, masaj, electroterapie, împachetari cu parafină, împachetări cu nămol, etc.

3. Plimbari in jurul lacului Ursu si a celorlalte lacuri

4. Trasee de drumetie montana ce pornesc din centrul statiunii

5. Activitati pentru copii

Pe langa cele legate de apa (piscine, lac etc) sau drumetii, exista locuri de joaca langa lac, un trenulet ce face turul statiunii, o caleasca eleganta, o mocanita.

La Praid exista un muzeu al fluturilor si bineinteles salina – centre de joaca, gonflabile (tobogan, trambulina), jocuri electronice cu fise, parc de aventura etc. Salina este recomandata pentru ameliorarea simptomelor de astm si alte afectiuni respiratorii – este recomandata consultarea medicului specialist inainte de o vizita in salina Praid (durata recomandata – 2 ore). Atentie, nu exista lift, asa ca va trebui sa urcati si sa coboriti multe trepte (dificil daca aveti probleme de mobilitate sau aveti copii mici in carucior).

6. Delicii culinare

Descoperiti aromele bucatariei secuiesti – in restaurantele din centrul Sovatei, in jurul lacului sau in zona. Nu va rezumati la curtoc colac (cozonacul secuiesc) sau langos!

4. Suveniruri si preparate locale.

In fata lacului, la Praid sau in Salina veti gasi magneti de frigider, veti putea face o poza cu un urs naturalizat, veti putea cumpara diferite tipuri de sare sau produse cu sare, produse alimentare locale sau alte surprize.