Tallinn-ul in lumina Craciunului

Un altfel de citybreak in capitala Estoniei

Craciun in Tallinn (Estonia)
Targul de Craciun din Tallinn

Cu bagajele pregatite si cu nerabdare in suflet, anul trecut pe vremea aceasta eram in drum spre capitala Estoniei, Tallinn (cunoscut si ca Talin). Niciodata nu mi-a stat gandul sa vizitez Tallin, dar avand oportunitatea aceasta, am spus de ce nu? Asa ca am pornit la drum spre unul dintre orasele cu traditie “vikinga” insa plin de caldura, tocmai in preajma Craciunului.

O prima impresie, imediat dupa ce am coborat din avion, a fost aeroportul care deborda de culori si dadea un feeling de “bun venit”. Spre surprinderea noastra, fiecare om stia engleza! De la taximetristi, taxatoarele din troleu, pana la cameriste. Explicatia pe care am primit-o a fost “Cum nimeni nu stie limba noastra, mai bine sa stim noi engleza”.

Tallinn - acoperit in zapada

Tallinn vazut de sus

Desi afara erau -27 de grade si ningea cu fulgi mari, nu era frig. In timpul zilei orasul era un pic cam gol, dar dupa ce intunericul s-a lasat si luminile de Craciun s-au aprins, orasul a inceput sa prinda viata. De la cei mai mici copii pana la cei mai simpatici bunici, frigul ii scotea rand pe rand din casa.

Pescarusii din Tallinn

Despre Tallinn

Ca si capitala, este destul de mica, fiind constituita dintr-o parte istorica si una moderna. Partea istorica o reprezinta cetatea, care este una superba, acoperita cu zapada, pierduta printre strazile inguste, lumina calda care vine de la zecile de magazine, bisericile vikinge si menestreii care o umpleau cu muzica. In varful acesteia era asezata cea mai mare dintre biserici, iar intrand in ea iti dadeai seama de istoria ei – dovada stateau simbolurile caselor vikinge ce erau puse pe pereti. Din varful cetatii vedeai marea, care inconjura din trei parti vechiul oras, iar in indepartare, in zilele senine, se poate vedea chiar si tarmul Finlandei.

Centrul istoric din Tallinn a fost inscris în anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Mai mult decat atat, Tallinn a fost numit de catre Parlamentul European Capitala Europeana a Culturii in anul 2011 (alaturi de Turku din Finlanda).

tallin - mare

Targul de Craciun

Nu este unul impresionant prin marime, insa este printre cele mai cochete din aceasta parte a Europei. In mijlocul lui un brad modest dar elegant sta la “poalele” bisericii. Impanzita cu turisti, magazine ce comercializeaza produse traditionale, piata are un anumit vuiet care te ademeneste.

Strazi in Talin (Estonia)

Targul de Craciun din Talin

Turnul din Talin

Cum sunt estonienii?

Desi multi spun ca ar fi oameni reci, cu infatisarea unor vikingi aprigi, adevarul este altul: estonienii sunt de fapt niste oameni foarte faini, care iti sar in ajutor oricand.

Cazare si masa

Mancarurile sunt de la cele traditionale pana la cele internationale. Retelele traditionale se gasesc in majoritate locatiilor – fiind insa turist, nu le-am testat chiar pe toate – riscam astfel sa am nevoie de un bilet suplimentar, in avion 🙂 Ca o recomandare, hotelul unde am stat, Hotel Palace, este printre cele mai respectate si proaspat renovate din Tallinn. Artisti precum Madonna, MJ, Bon Jovi s-au cazat aici. De la piscina interioara pana la restaurant si bar separat, hotelul s-a dovedit primitor si in acelasi timp modern.

Concluzie

Capitala Estoniei pare o destinatie excelenta pentru cei ce cauta un city break intr-un oras declarat simbol a culturii europene. Iar noi de abia asteptam sa o vizitam si vara, cand temperaturile vor fi mai ridicate.

hotel talin

Strada in Tallinn (Estonia)

opera din talin

bogdan-groza-baia-mareAutorul acestui articol este Bogdan Groza. Iubitor al fotografiei, design-ului grafic si calatoriilor, el a ales sa ne impartaseasca una din vizitele sale peste granitele tarii. In luna decembrie a anului trecut a petrecut alaturi de prietena sa cateva zile in capitala Estoniei, Tallinn – iar pentru ca un astfel de loc merita promovat (ca o optiune de city break), am ales sa publicam povestea unui Craciun petrecut in aceasta capitala culturala a Europei. Pe Bogdan il puteti urmari pe bogdangroza.ro si pe Instagram.