Ok, titlul de mai sus poate sa para prea generalist si chiar exagerat (la o prima vedere). Dar pentru ca nu scriem pentru vreo revista glossy, pentru Yahoo.ro sau mai stiu eu ce pseudo-ziar/publicatie online, ne permitem sa fim sinceri cu noi, cu posibilitatile si mai ales cu gusturile noastre 🙂 Asadar, in randurile urmatoare o sa vorbim despre cateva activitati (nu stim daca le putem numi pe toate sporturi) pe care ni le-am trecut pe lista de TO DO in 2015 ! Despre locuri pe care vrem sa le vedem sau drumetii pe care le planificam pentru anul urmator, intr-unul din articolele viitoare, aici pe blog. Hmmmm…cu ce sa incepem?
1. Un zbor cu parapanta, de pe munte
Cum se incalzeste vremea, urcam pana pe varful Ignis de langa Baia Mare, la peste 1300 de metri altitudine, pentru un zbor in tandem cu parapanta! Pentru mine o sa fie the first time iar pentru sotia a doua oara (ea a mai zburat peste dealurile Prelucii) – tura se filmeaza, de la „bord”, cu GoPro. In numeroase locuri din tara se pot practica aceste zboruri …totul este sa ai putin curaj si o dupa-amiaza libera. Costul este undeva la 50 de euro. Sa speram ca o sa prindem vant bun 🙂
Daca strangem o trupa maricica, intr-o sambata putem pune si de un rafting in Defileul Lapusului. Am fost si pe Crisul Repede, insa in iunie 2014 – insa apa a fost destul de mica, iar tura mai degraba de acomodare decat solicitanta. In functie de numarul de participanti exista posibilitate unui discount, iar tariful e asemanator celui de la primul punct.
3. Un traseu de via ferrata, pe stancile romanesti
Concept nou pentru multi romani, via ferrata – catarare pe stanca, pe portiuni abrupte, cu ajutorul unor cabluri de otel si folosirea echipamentului specific (ham, casca, manusi, set de via ferrata), isi gaseste tot mai multi fani. Din cate stiu, in tara exista doar doua astfel de locatii – in Cheile Turzii (Cluj) si in Cheile Rasnoavei (Brasov). Pe internet, parerile par sa fie impartite – unii sustin ca montarea lor nu este legala, in respectivele zone protejate, altii ca administrarea lor e evaziva. In Cheile Turzii costul e 100 de lei (cu echipament si ghid inclus) – traseul de la Cheile Rasnoavei pare destul de lung/mediu-dificil, asa ca mai mult decat sigur vom ajunge in Cheile Turzii, spre primavara 🙂 . Un articol complet despre ce implica via ferrata gasiti aici pe viajoa.ro. Si evident, pentru ca o sa fim prin zona, o sa vizitam si Salina Turda, un adevarat muzeu al mineritului in sare din inima Transilvaniei.
O tura cu bicicletele prin Maramuresul Istoric, mai exact pe Drumul Mostenirii Maramuresene. Traseul are o lungime totala de 88 de kilometri: aprox. 53% drumuri si trasee forestiere, 10% drumuri de tara si 37% sosea asfaltata. Promovat si sub denumirea de Maramures Greenway, traseul ne va duce prin zone naturale incredibile, presarate cu forme de civilizatie arhaica, in care traditia de sute de ani este inca pastrata. Vom trece pe langa biserici de lemn din patrimoniul Unesco, 2 situri Natura 2000 – Ignis si Gutai-Creasta Cocosului, vom parcurge 7 arii protejate si 7 sate reprezentative pentru cultura traditionala a Maramuresului. Ocna Sugatag, Budesti, Breb, Hoteni, Harnicesti, Desesti si Mara.
O drumetie pana pe varful Pietrosul Rodnei – cel mai inalt pisc muntos din Munții Rodnei, avand o inaltime de 2.303 metri. In 2014 am avut ocazia sa il vedem din mai multe unghiuri (de pe alti munti din judet – Tibles, Ignis, Gutai sau din zona Borsa), insa nu am avut sansa sa ne apropiem de el; in 2015 insa sigur nu ne scapa! Inca ceva: pe langa faptul ca e cel impunator varf din Maramures, este si cel mai inalt pisc din intregul lant al Carpatilor Orientali. Lasam masinile in Borsa (150 km de Baia Mare) si …la pas pana sus!
6. Alergam pe poteci de munte, 16 sau 21 de kilometri
Participarea la un semimaraton sau un cross de alergare montana (trail running). Exista mai multe optiuni in tara, dintre care noi suntem familiarizati cu Ciucas X3 si Maratonul Bucegilor. Daca mai sunt doritori din zona noastra sa participe (cu experienta si conditie fizica buna, dati un semn 🙂
Pe doua roti in Tara Lapusului, pe TRASEUL Albastru. Nu ne referim la motocicleta ci la un traseu de ciclism, de dificultate medie, intre muntii Tibles, manastirea Rohia si Defileul Lapusului. Cu o lungime de 45 de km, impartita intre asfalt (20), macadam (17) si poteca (8), tura de tip circuit, pe marcaj C (albastru) porneste de langa Targu Lapus si atinge Muntele Satra, Valea Cupsenilor, Cupseni, Libotin, Rogoz, Damacuseni si in final revine in Targu Lapus.
Ne oprim astazi aici, cu cele 7 activitati/locatii de mai sus. Ramai alaturi de noi in anul 2015 in timp ce vom incerca sa atingem cat mai multe dintre destinatiile/activitatile prezentate, in aceasta prima parte a seriei! Cu siguranta, fiecare dintre ele va fi prezentata printr-un articol, fotografii si inregistrari video, aici pe blogul DoiTuristi.ro. Tu ce propui sa adaugam listei de mai sus ?
sursa foto: dli.ro