Top locuri de vazut si lucruri de facut in Romania in 2015 – partea a doua

Va vorbeam in decembrie anul trecut de cateva destinatii si activitati pe care merita sa le incercati in 2015 – unele dintre ele mai extreme, unele mai solicitante, altele mai …comode. Toate insa au un lucru in comun: te obliga sa iesi din casa, sa renunti la zona de confort si sa reintri in contact direct cu natura si traditia romaneasca.  Cele 7 idei de care va spuneam in prima parte a acestei serii, disponibile aici, isi gasesc astazi completarea – desigur, ele accepta mici adaptari in functie de sezonul pentru care le programati si numarul de participanti. Asadar, sa continuam:

1. Turul lacului Colibita, cu caiacul

Denumita si marea de la munte, Colibita ofera turistilor o multime de posibilitati de petrecere a timpul liber – dintre acestea, noua ne-a suras cel mai mult ideea unei ture cu barca. Fie ca alegi cazarea la una din numeroasele pensiuni de pe malul lacului, fie ca mergi cu cortul, poti sa te bucuri aici de un rasarit uimitor; iar dupa micul dejun, inchiriezi echipamentul complet, un caiac potrivit si lasi pontonul in urma! Iar la final de zi, dupa ce te-ai delectat cu uimitorul peisaj de munte, poti sa mananci un pastrav proaspat, preparat in stil romanesc.

O tura de caiac, pe lacul Colibita din Bistrita. Sursa: ro.worldmapz.com
O tura de caiac, pe lacul Colibita din Bistrita. Sursa: ro.worldmapz.com

2. Delta Dunarii

Delta Dunarii este situata in mare parte în Dobrogea si partial in Ucraina, fiind a doua ca marime si cea mai bine conservată dintre deltele europene. Ea este parte a patrimoniului mondial al UNESCO inca din 1991, clasificata ca rezervatie a biosferei. Schimba pentru anul acesta (sau completeaza) sejurul la Marea Neagra cu o excursie in delta!

Pelicani in Delta Dunarii. Sursa: wikipedia.ro
Pelicani in Delta Dunarii. Sursa: wikipedia.org

3. Manastirile din Bucovina

Ii lasam pe specialisti sa ne spuna mai multe despre aceste lacasuri de cult, pe siteul RomanianMonasteries. E bine de stiut ca 8 astfel de biserici pictate (construite la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui de-al XVI-lea) au intrat in patrimoniul Unesco: Arbore, Humor, Moldavita, Patrauti, Probota, Voronet, Suceava, Voronet, Sucevita

4. Cu motocicleta pe o sosea alpina

Nu puteam sa aducem (inca) o nota personala acestui articol de recomandari, vorbind de pasiunea noastra pentru mersul pe doua roti. Asadar, un must-see sunt Transfagarasan (de parcurs nord-sud) si Transalpina (sud-nord). Pentru 2015 luam in calcul si urmatoarele optiuni: Transbaiului, Transbucegi, Transrarau. Carpatii, vazuti de pe motor, in viteza de cruising, sunt exceptionali.

5. Un sat transilvanean si o biserica saseasca fortificata

Foarte multa a auzit de Biertan, de Viscri, Cincsor si Carta (aceasta fiind mai degraba manastire cisterciana, conform istoriei). Satul Viscri, de exemplu, o asezare in apropiere de Sighisoara, colonizata de sasi, este cunoscuta si prin asocierea cu proiectele printului Charles, care pune mare pret pe casele de acest tip. Aici este prezenta o frumoasa biserica evanghelica, fortificata, in stilul bisericilor sasesti fortificate din Transilvania – asadar, cu aceasta optiune impusti doi iepuri, dintr-o lovitura 🙂

6. O zi intr-un castel romanesc

Alege nu doar ruinele unui astfel de loc, ci un castel sau o cetate cu o istorie puternica, restaurata, precum un muzeu. Noi am vizitat cetatea Neamt de la Targu Neamt, insa putem pune pe lista pentru 2015 Castelul Peles, Sturdza, Castelul Corvinilor (Huniazilor) sau Cetatea de scaun a Sucevei.

 7. Vanatoarea lui Buteanu

Fara nicio legatura cu vanatoarea de la Balc, ultimul punct din articolul de azi se refera la o tura scurta (zicem noi) pe cel de-al optulea varf muntos din tara, ce depaseste putin 2500 de metri altitudine. Traseul de doar cateva ore porneste de la Balea Lac (acces pe Transfagarasan) si ofera o priveliste spectaculoasa asupra muntilor Fagaras.

Tu ce alte locuri ai recomanda strainilor care vin sa ne viziteze tara sau prietenilor tai? Lasa-ne un comentariu in spatiul de mai jos sau pe pagina de Facebook Doituristi.ro !