Dacă nu ai încă planuri pentru vacanța de Paști din acest an, te invităm cu drag în Maramureș. Te poți bucura de peisaje pitorești, de mireasma proaspată a naturii neafectate de industrie, de trasee prin păduri seculare, de monumente naturale sau biserici parte a patrimoniului UNESCO. Poți redescoperi tihna satelor clădite din lemn și piatră, savoarea bucatelor și a preparatelor tradiționale – iar mai presus de toate, poți trăi o sărbătoare a Învierii autentică, cinstită cu credința și smerenia ce i se cuvine.
Oferte la pensiuni și hoteluri
Vrei să vizitezi pentru prima dată acest colț de țară și nu știi cum să începi? Poți alege unul din pachetele oferite de zecile de pensiuni și hoteluri de aici și scapi de grija planificării:
Bucură-te de seri maramureșene cu dans și muzica, foc de tabără, plimbări cu căruța, mese festive și produse țărănești (preparate culinare și băuturi specifice locului, la discreție). Sejurul ține de vineri până marți și include participarea la Slujba de Înviere și un coș cu produse tradiționale pentru sfințire.
Despre Conacul Drahneilor și vizita noastră acolo am scris și noi aici.
Gustă din preparatele tradiționale maramureșene și descoperă o tehnică traditională de vopsit ouă, în satul de la poalele munților Gutâi, în prima destinație de ecoturism a României (Mara-Gutâi-Creasta Cocoșului).
Oferta de Paști pentru 2018 a pensiunii Mărioara conține: cazare 3 nopți (6-9 aprilie), demipensiune, masă festivă de Paște, participare la Slujba de Înviere, seară muzicală cu ceterași, sesiune foto în costum tradițional maramureșean.
Ai de ales între două pachete de Paști (** sau ***), cu 3 nopți de cazare, mic dejun bufet suedez, masă festivă (prânz tradițional maramureșean în ziua de Paște), acces nelimitat la centrul Wellness & Spa (sală fitness, piscină, jacuzzi, saună umedă, saună uscată, saună de sare, dușuri emoționale), coș produse tradiționale pentru sfințire.
- Plimbare cu Mocăniță, în Vișeu de Sus
Aici sunt postate toate noutățile și programul exact de funcționare a trenurilor pe râul Vaser, în perioada următoare: Sâmbătă 7, duminică 8, luni 9 şi marţi 10 aprilie 2018. Pentru cazări, aveți toate opțiunile de mai sus. Atenție la orar, rezervări, masă și programe.
Calendar al evenimentelor din luna MARTIE și APRILIE 2018, în Maramureș
De-a lungul lunilor martie și aprilie ai o serie de sărbători, festivaluri și tradiții speciale la care poți participa (datele sunt orientative; pentru informații specifice, folosește datele de contact alăturate fiecărui punct de mai jos). Vei putea astfel să observi îndeaproape portul popular din Țara Lăpușului și Maramureșului (zone etnografice ale județului nostru), vei participa la slujbe în biserici vechi de sute de ani, construite din lemn. Dacă știi ce vrei să vizitezi sau ce vrei să faci în această vacanță, poți ține cont de aceste sugestii:
- Obiceiuri de Buna Vestire
Pentru a feri locul de rău şi de necazuri, gospodarii îşi curăţă grădinile şi aprind focuri pe înserat. Se spune că cel ce gustă acum peşte, se va simţi tot anul ca peştele in apă.
Concurs de interpretare a Horii Lungi. Informatii: Casa de Cultură din Târgu Lăpuş, Tel: 0741 419 360
- Obiceiuri de Florii
Credincioşii îşi împodobesc casele şi porţile cu ramuri de salcie inflorite, numite mâţişoare şi le vor păstra acolo tot anul pentru a alunga necazurile;
- Săptămâna Patimilor – Expoziţie de icoane pe sticla
Info: Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației, Tel: 0262 314229
- Expoziţie Pascală şi prezentarea obiceiurilor din Săptămâna Mare
Info: Casa de Cultură Borşa, Dna. Silvia Grec, Tel: 0742 066 297
- Obiceiuri de Paşti (Ortodox, Catolic)
După ce şi-au curăţit trupul şi sufletul prin post, maramureşenii sărbătoresc Sfintele Paşte potrivit obiceiului: vopsesc ouă, participă la slujba de Înviere, sfinţesc pască. Sărbătoarea Paştelui e cel mai bun prilej pentru a-i vedea pe moroşeni îmbrăcaţi în straie populare, pe uliţe, venind de la biserică sau stând pe băncile din faţa porţilor.
- 20 aprilie – Pomenirea strabunilor la Masa Mosilor, Biserica Monument UNESCO Rogoz
Info: Muzeul „Casa Lapușană” Rogoz, Tel: 0742 584 692
Ritual agrar vechi, care sărbătoreşte cel mai harnic sătean (udătoriu’). Acesta, înainte de a fi ales din randul satenilor, este observat multa vreme de către un “juriu” format din bătrânii satului. În a doua zi de Paști, tot satul, îmbrăcat în haine de sărbătoare, merge la biserica monument UNESCO, unde după slujbă, preotul va binecuvânta obiceiul și pe toți participanții. După ritualul de la biserică, întreaga adunare merge în alai, peste câmpuri înflorite, la casa udătoriului, care trebuie să fie gospodar harnic, căsătorit și cu copii Info: Primăria Şurdeşti, tel: 0262 298 001
- 22 aprilie – Joc de pe Cosău – Sârbi
Într-un sat care şi-a păstrat casele de lemn, meşterii şi instalaţiile tradiţionale, nu putea să nu se păstreze şi obiceiul jocului în zi de sărbătoare. Info: Primăria Budeşti, Tel: 0262 373 669
- 23 aprilie – Sânjorzul
De Sf. Gheorghe, gospodăriile sunt instruţate cu rug şi rachită, iar dimineaţa oamenii se spală pe faţă cu rouă.
- 23 aprilie – Danţ la şură – Muzeul Satului, Baia Mare
De Sfântu Gheorghe, biserica din Muzeul Satului îşi sărbătoreşte hramul. Slujba religioasă, dansul şi obiceiurile vor recrea atmosfera unui vechi sat maramureşean. Info: Muzeul de Etnografie şi Artă Populară BM, Tel: 0262 276 895, www.etnografie-maramures.ro
- 26-27 aprilie – Festivalul primăverii – Nicoara Timis – „Câte flori pe Iza-n sus”, Dragomireşti
În Duminica Tomii (prima duminică de după Paşte), biserica din Dragomireşti îşi sărbătoreşte hramul. Prilej bun pentru un festival folcloric. Info: Primăria Dragomireşti, Tel: 0262 337 007
- 27 aprilie – „Primăvara la Cetate“ – Berchezoaia, Căminul Cultural
Anotimpul renaşterii naturii este sărbătorit printr-un spectacol folcloric cu participanţi locali şi invitaţi din satele vecine. Info: Primăria Remetea Chioarului, Tel: 0262 288 010
- Paste in Maramures la Muzeul Satului din Sighetu Marmatiei
Obiceiuri neștiute
- In Cavnic, se pastreaza de decenii obiceiul puscatului cu carbit.
- In Stramtura, dupa ce preotul sfinteste cosurile, oamenii (in special cei varstnici) alearga spre casa. Cine ajunge primul in propiul camin este considerat cel mai priceput gospodar si cel mai norocos.
- In Ocna Sugatag, fetele merg la stropit, in a treia zi de Pasti.
- In Borsa, jocul pe huțuț este un adevarat test pentru toti feciorii – lemne de molid sunt folosite pentru un leagan urias.
- In zona Lapus, satenii saraci spala picioarele bogatilor (asemenea pildei spalarii picioarelor de la Cina cea de Taina).
Surse info/foto: www.visitmaramures.ro, Gazeta Administratiei Judetene (Pasti in Maramures), Andrei Bucisan Photography, site-urile unitatilor de cazare mentionate