Trasee de trail running – in Baia Mare si Maramures

Incepem cu cateva precizari foarte importante: scriem despre asta nu pentru ca am fi experti ci pentru ca nu am mai gasit prea multi oameni care sa impartaseasca aceeasi pasiune…si cu atat mai mult sa puna ceva online legat de asta. Asa ca ne-am gandit sa umplem un mic gol, cu lucrurile si informatiile pe care le-am descoperit noi. In al doilea rand, trail running-ul nu e jogging! Mie nu imi place alergarea usoara, pe teren sau pe asfalt, din mai multe cauze. Ci prefer conceptul celor de la Pearl Izumi …”Run like an animal!”. Bine, bine, ei parcurg ultramaratoane de 50 km si noi evident nu facem asta (inca?!). In esenta (conform wikipedia) trail running e sportul ce consta in alergarea si urcarea (la pas) pe carari si trasee – are loc de obicei in zone montane si de deal, unde exista urcari si coborari accentuate. E oarecum asemanator cu cross country running.

Noi l-am adaptat putin si credem ca o ruta buna poate sa aiba 3-5 km…iar alteori poate sa ajunga la 16 km. Cam pe aici ne incadram.

Asadar nu alergam, pe asfalt, nici chiar la revenirea pana la masina 🙂 Nu e o fita, ci e pur si simplu constatarea ca efortul depus de picioare si presiunea asupra tendoanelor si incheieturilor e prea mare daca alergam pe asfalt. Eu unul nu am mai alergat pana acum (nici pe asfalt sau beton…decat cu exceptia orelor obligatorii de educatie fizica sau momentelor in care in drumetiile montane prindeam o panta mai atractiva) asa ca imi permit sa imi formez turele cum vreau. In plus folosesc Adidas TR5 Kanadia care sunt special conceputi pentru ture pe pamant, crengi, noroi, frunze si nicidecum pe asfalt; asa ca pe asfalt ma termina, zici ca as alerga in sandale sau flipflops :).

IN MOD PRACTIC:

Baia Mare e o depresiune, asa ca e inconjurata de dealuri si munti – zona numai buna pentru drumetii si alergat.

Din pacate insa, nu foarte multa lume profita. Trasee marcate exista (nu foarte intretinute), dar exista. HARTA detaliata este – dupa cum am aratat in articolul trecut – vezi aici – asa ca tot ce mai e nevoie e un telefon cu Sports Tracker, un tricou si pantaloni de alergare, o sticla de apa si poate niste batoane (pentru energie).

TRASEE:

Din pacate, ce am gasit pe internet nu ne-a prea ajutat (de exemplu aici e prea mult drum pavat cu piatra si prea mult asfalt), asa ca recomandarile noastre sunt:

  • Complex Parc (restaurant Athos) – Usturoi:

– Distanta 3 km
– Timp de parcurgere aproximativ 30 de minute
– Traseu partial marcat

De la terasa se urca pe ravena spre izvor, pe traseul de biciclete (spre Piatra Virgina) – pana la izvor se merge pe marcaj triunghi albastru – atentie la biciclistii ce coboara pe acolo in viteza…asadar, privirea inainte, nu in pamant!:) De la izvor se face dreapta si se tot tine, aproximativ 2,5 kilometri. Cararea merge frumos pe versant si vezi uneori in dreapta strada Petofi Sandor. Sari peste vreo doi fagi doborati chiar peste carare, eviti ceva balti cu noroi si te chinui sa gasesti o linie buna chiar inainte de a ajunge la Usturoiul (multumiri TAF-urilor care si-au lasat amprenta peste tot prin padure). Cararea te lasa mai sus de fostul han, cu cativa metri, chiar langa niste panouri turistice si un loc de popas. Pana aici sunt 3 kilometri de alergare sanatoasa! 🙂 De aici poti cobori la pas inapoi in parc.

  • Strada Colonia Topitorilor – Lacul Bodi – Complex (Ferneziu)

– Distanta aproximativa: 6 km
– Timp de parcurgere: 50-60 minute
– Traseu fara marcaje (partial triunghi rosu – de la magazinul de pe Colonia Topitorilor pana langa lac)

Exista multe variante de abordare – eu prefer ca inainte de statia de autobus (nr. 9) sa fac stanga prin padurea de conifere si sa alerg pe carare pana la uzina de apa. De acolo pastrezi drumul forestier pana la lac (marcaj triunghi rosu) – lacul iti poti ocoli sau poti da o tura si pe la cabana – atentie, e deschisa si pe timpul verii serveste bauturi racoritoare (dar sunt multi tigani nespalati, la bere, evident). De acolo se poate cobora fie pe drumul forestier ce te duce la complex, fie in dreapta, pe marcaj banda galbena prin padure. La un moment dat se ajunge la o piatra unde marcajele se impart – cerc galben spre dreapta si banda (sau linie) in jos. Cea din urma te duce pe sub apeduct si tot in zona complex (Ferneziu). Enjoy !

Imagini de pe traseu:

– Distanta aproximativa: 16.3 km
– Timp de parcurgere: 3,51 ore
– Marcaje: cruce albatra – triunghi albastru

Noi credem ca e nerecomandat atat pentru alergat, dar si ca drumetie! Va spunem si de ce:

– prea multe urcari si coborari, in pante prea abrupte

– peisajul e cam …”liniar” ba chiar deprimant. S-a taiat atat de mult!!! Defrisari masive (poate o sa punem si foto). Singurele parti frumoase au fost bolovanii de la jumatatea drumului unde am stat si am facut poze, privelistea de la piatra Talharului si felul in care se vedea vf. Plestioara, la un moment dat. Dar acolo se poate ajunge si prin Valea Romana (Baraj).

– marcajele pe traseu sunt prea rare si greu de gasit.

– pe anumite portiuni e noroi prea mare datorita TAF-urilor

– traseul nu e curatat asa ca atentie la spini! Nu incercati parcurgerea lui cu pantaloni scurti

Imagini de pe traseu:

Continuam si cu alte materiale in curand !

Urmatorul traseu va fi cerc galben (harta de mai jos, de care am vorbit si in articolul trecut), ce merge aproximativ paralel cu strada Barajului! Am facut portiuni din el si cararile sunt foarte bune, iar padurile variaza – pin, fag, etc. Se merge mult pe versanti si privelistea e foarte frumoasa. Atentie insa la enduristi, mai umbla prin zona!:-) Iar o mare dorinta e sa alergam pe un traseu ce ne duce prin doua judete, dar pentru asta avem nevoie de support car – Varful Tibles – Sendroaia (Bistrita Nasaud) 🙂

Harta trasee turistice - Baia Mare
Harta trasee turistice – Baia Mare – CLICK pentru a o MARI

Tu ce alte trasee de alergat ai mai descoperit sau ne poti recomanda? Lasa-ne un comentariu mai jos!