Continuam turul Romaniei (poti citi aici primul articol din aceasta serie) cu alte atractii speciale. Vedem una dintre cel mai frumoase cascade din tara, traversam Carpatii, ne cautam prin buzunare de… chei, ne intoarcem in timp la o cetate veche de sute de ani… dar mai bine sa le luam pe rand!
-
Cascada Bigar
Dupa o croaziera de trei ore pe Dunare (la Cazane si la Chipul lui Decebal) si o masa pescareasca pe cinste in Orsova, am pornit spre nord-vest catre Cascada Bigar. Drumul bun si vremea frumoasa au facut totul mult mai placut – fiind o zi de luni, am scapat si de aglomeratia de weekend. Mai sus de cascada este amenajata si o parcare auto, desi multe masini erau stationate si pe marginea drumului, chiar in fata acestei atractii.
Locul este frumos, insa …poate datorita debitului mic de apa cascada nu este atat de spectaculoasa ca si in fotografiile cele mai populare de pe internet. Perdeaua de apa face tot farmecul, alaturi de forma cascadei. Judge for yourselves 🙂
-
Soseaua Transfagarasan
In aceeasi seara ne-am cazat in Curtea de Arges iar dimineata zilei urmatoare am pornit pe una dintre cele mai spectaculoase sosele din lume (conform celor de la Top Gear). Vremea cetoasa si rece insa ne-a venit putin de hac. La Balea Lac (in cel mai inalt punct al soselei) temperatura era in jur de 2 grade, vizibilitatea redusa – asa incat am renuntat la planul initial de a urca intr-o drumetie scurta pana pe varful Vanatarea lui Buteanu. Poate la anul 🙂 Am cumparat cate ceva de-ale gurii de la producatorii locali si am inceput coborarea spre nord…deja ne simteam ca acasa, in Transilvania.
-
Lacul Rosu
Destinatia noastra urmatoare era Roman (judetul Neamt) – iar pentru asta am ales sa facem si o scurta oprire la Lacul Rosu. Insa pana acolo am trecut prin Odorheiu Secuiesc si Gheorgheni – portiunea aceasta a fost una dintre cele mai frumoase pe care le-am parcurs, vreodata! Pitorescul locului, gospodariile, muntii, lacurile, vegetatia, terenurile lucrate… toate te faceau sa te gandesti (vreme de o ora sau doua ca esti intr-o alta tara). La Lacul Rosu ne-am oprit pentru un kurtos colac delicios, pe malul apei – am lasat insa plimbarea cu barca pentru alta data, deoarece eram deja in intarziere. Se vad cioatele copacilor si ratele, nu? 🙂
-
Cheile Bicazului
Chiar daca eram in timpul saptamanii, cu greu am gasit un loc de parcare pe serpentine. Am lasat tarabele cu chinezarii in urma, am facut cateva poze si ne-am bucurat sa fim din nou pe acest drum ce face legatura intre Transilvania si Moldova. Cheile Bicazului sunt declarate monument al naturii din 1990.
-
Cetatea Sucevei
Mi-am dorit de mult timp sa vizitez Cetatea Sucevei si Muzeul Satului Bucovinean (ambele in aceeasi locatie). Acum cativa ani am ajuns la Targu Neamt si am fost cu adevarat impresionat de modul in care Cetatea Neamtului a fost reamenajata si readusa la viata (prin folosirea mobilierului, a manechinilor, a costumatiilor). Din pacate insa, la Suceava lucrarile parca sunt pe hold – veti vedea doar ziduri, fara nicio explicatie, nicio inscriptie – doar pereti. Sa speram ca in viitor se vor finaliza si aici operatiunile.
Ploaia ne-a stricat insa mai apoi planul de a vizita Muzeul Satului – am facut doar o fotografie, urmand ca in viitorul apropiat sa revenim. Suntem siguri ca Bucovina are foarte multe locuri si atractii pe care trebuie inca sa le descoperim!
Lasam pentru anul urmator destinatii ca Delta Dunarii (Sulina), manastirile din Bucovina, muntii Bucegi, Castelul Corvinilor, Lacul Colibita (pentru un tur al lacului in caiac), Cheile Turzii (fia verrata) si Viscri.
Ati atins obiectivele de mai sus sau cele din articol (din ambele parti) si aveti ceva de adaugat sau corectat? Sunt si alte puncte turistice ce merita atinse intr-un tur al Romaniei? Daca da, lasati-ne un comentariu in spatiul de mai jos!
Sursa foto 4, 6, 7: ro.wikipedia.org