Cascada Stur – Blidari (bine, bine ascunsa)

 

Acum o saptamana ne-am promis ca vom parcurge din nou cei 20 de kilometri catre Cariera Blidari (de langa Baia Mare), pentru a ajunge la Cascada Stur (dupa ce tura trecuta am urcat pe Piatra Bulzului si am mers, mai apoi, motorizati, pe valea cu acelasi nume pana aproape de Poiana lui Dumitru). Cu ajutorul indicatiilor lui Andrei Albu am ajuns dupa cateva zeci de minute la cascada (am lasat masinile chiar la coborarea de pe traseul banda albastra, mai jos de cladirea ce tine de Cariera Blidari). Lasam imaginile si filmarea sa vorbeasca:

cascada-stur-blidari-maramures.jpg
Cascada Stur – Blidari, Maramures

De la drum accesul e usor, pe o carare, pe langa niste fagi. De jur imprejur cresc o multime de ferigi. Pentru a ajunge sus, deasupra cascadei, am luat-o prin stanga, pe deasupra acelui bolovan mai mare. Am incercat si prin dreapta insa peretele stancos e foarte abrupt, chiar si in amonte. Stratul de pamant si frunze uscate e foarte alunecos si instabil  si nu ne-a permis urcarea…nici macar in patru labe 🙂 Mare atentie deasupra cascadei, piatra pe care curge apa este FOARTE ALUNECOASA! Nu va apropiati de traseul acesteia!

Intr-adevar cascada e oarecum ascunsa de ochii curiosilor – e amplasata la cateva minute de mers pe drumul marcat cu indicator catre TAUL lui Dumitru. Se vede de pe drum, in dreapta, chiar de deasupra unui tub se scurgere peste care e format un mic podet. Daca ati ajuns pana la Barajul Stur si nu ati dat de ea…trebuie sa va intoarceti 🙂 Alte indicatii nu se pot da, pentru ca …nu exista.

Pana acolo ne-am bucurat de privelistea oferita de muntii Ignis (in care ne-am aflat) – paduri de fag, molid si brad (cred ca si carpen, pe malul apei), abrupturi stancoase de origine vulcanica,  cariere inalte. Pe traseu ne-am racorit multumit celor doua izvoare amenajate: chiar inainte de sediul exploatarii – unde am parcat masinile si mai apoi celui aflat la cativa zeci de metri, tot pe partea stanga, inainte de  Cariera Blidari. Am citit pe alpinet.org ca pe acest rau ar mai fi cateva cascade, cu inaltimi de pana la 19 metri.

Alte locuri ce merita vizitate in muntii Ignis, in functie de tipul pe care il aveti la dispozitie (dar si energie si disponibilitate) sunt:

– Piatra Bulzului (despre care am scris in articolul trecut)

– Taul lui Dumitru

– Platoul Montan Izvoarele

– Varful Ignis

– Cheile Tatarului

– Mlastina Vlasinescu

Amplasare: la 6 km de centrul Blidari, pe drumul ce duce catre Taul Negru (nord); e inainte de Barajul Stur, sa nu ajungeti pana acolo 🙂

Harta traseului catre Cascada Stur (Blidari):

harta blidari cascada stur
Harta Blidari – cascada Stur